Inhalt

Πληροφορίες για υποψήφιους διδάκτορες

Internationale Forschende arbeiten im Labor mit Reagenzgläsern.
© DAAD/Hofmann

Σε πάνω από 110 πανεπιστημιακά ιδρύματα στη Γερμανία δίνεται η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε ερευνητικό επίπεδο για απόκτηση διδακτορικού τίτλου.

Για να ενημερωθείτε γενικότερα για τις δυνατότητες εκπόνησης διδακτορικής διατριβής και σε ποια πανεπιστήμια, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα  Research in Germany.

Οι διδακτορικές σπουδές στη Γερμανία διεξάγονται είτε σύμφωνα με το λεγόμενο κλασικό μοντέλο, όπου ο ενδιαφερόμενος αναζητεί έναν καθηγητή/τρια που διεξάγει έρευνα στον τομέα του και του/ης προτείνει ένα ερευνητικό σχέδιο είτε ακολουθούν το μοντέλο ενός δομημένου διδακτορικού, στο οποίο ο ενδιαφερόμενος εντάσσεται σε ένα ήδη υπάρχον διδακτορικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια εξηγούνται αναλυτικότερα οι διαφορές μεταξύ των δύο μοντέλων:

Στη Γερμανία δεν συνηθίζεται η παρακολούθηση ενός προγράμματος υποχρεωτικών μαθημάτων κατά τη διάρκεια εκπόνησης διδακτορικής διατριβής. Ως επί το πλείστον, και ιδιαίτερα στις θεωρητικές επιστήμες, κυριαρχεί το κλασικό μοντέλο. Οι φοιτητές συμφωνούν από κοινού με έναν καθηγητή/τρια πανεπιστημίου – τους λεγόμενους «Doktorvater» / «Doktormutter» – για το θέμα της διατριβής τους και στη συνέχεια την εκπονούν ως ανεξάρτητη ερευνητική εργασία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει μία κεντρική υπηρεσία για την επιλογή των υποψηφίων διδακτόρων. Η απόφαση αποδοχής είναι καθαρά στη βούληση του εκάστοτε καθηγητή. Εάν λοιπόν ενδιαφέρεστε να κάνετε το διδακτορικό σας στη Γερμανία, θα πρέπει να αναζητήσετε έναν επιβλέποντα καθηγητή. Ίσως έχετε ήδη μια ιδέα με ποιον θα επιθυμούσατε να πραγματοποιήσετε το διδακτορικό σας. Αυτός μπορεί να είναι κάποιος που έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις πάνω στο ερευνητικό αντικείμενο του ενδιαφέροντός σας ή τον οποίο έχετε ήδη γνωρίσει σε κάποιο επιστημονικό συνέδριο. Στην ιστοσελίδα κάθε πανεπιστημιακής σχολής θα βρείτε εύκολα την διεύθυνση επικοινωνίας αυτού του προσώπου. Το επόμενο βήμα είναι η επικοινωνία μαζί του, κατά την οποία μπορείτε να του αποστείλετε ένα e-mail με τις εξής πληροφορίες: σύντομη περιγραφή του θέματος της έρευνάς σας, πληροφορίες για τις εμπειρίες που διαθέτετε στο ερευνητικό σας αντικείμενο και το βιογραφικό σας σημείωμα.

Εάν σας αποδεχθεί, θα ακολουθήσει η εγγραφή σας ως υποψήφιος/α διδάκτωρ. Σας προτείνουμε να πληροφορηθείτε όσο δυνατόν συντομότερα από το πανεπιστημιακό ίδρυμα εάν ο τίτλος σπουδών που ήδη κατέχετε πληροί τις προϋποθέσεις για την εκπόνηση μίας διδακτορικής διατριβής.

Τα λεγόμενα δομημένα διδακτορικά προγράμματα προσφέρονται από τα Graduiertenschulen ή Graduate Schools, τα οποία ιδρύθηκαν ως εναλλακτική στο κλασσικού τύπου διδακτορικό. Τα Graduiertenschulen προσφέρονται από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπως το  Graduiertenkolleg της DFG και τα  International Max Planck Research Schools. Εκτός από Graduiertenschule τα πανεπιστήμια προσφέρουν και δομημένα διδακτορικά προγράμματα πολλά από τα οποία έχουν έναν διεθνή προσανατολισμό. Επίσης, δημιουργούνται ολοένα και περισσότερα ειδικά προγράμματα για υποψήφιους διδάκτορες που δεν προέρχονται από τη Γερμανία, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των αλλοδαπών υποψηφίων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αλλοδαπός φοιτητής μπορεί όχι μόνο να συγγράψει τη διατριβή του, αλλά και να παρακολουθήσει μαθήματα γερμανικής γλώσσας ξεπερνώντας έτσι τα όποια γλωσσικά εμπόδια.

Τα Graduiertenschulen προσφέρουν μηνιαία αποδοχές ύψους 1.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση διαρκεί κατά κανόνα για 3 έτη. Η συστηματική καθοδήγηση και παρακολούθηση τουλάχιστον από 2 επιβλέποντες καθηγητές εξασφαλίζει την ολοκλήρωση του διδακτορικού στο χρονικό πλαίσιο των τριών ετών. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν μια άριστα προετοιμασμένη αίτηση. Το θέμα του διδακτορικού είναι καθορισμένο.

Πληροφορίες για αυτά τα προγράμματα, όπως επίσης και τις διευθύνσεις όλων των πανεπιστημίων και όλων των διδακτορικών προγραμμάτων θα βρείτε στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

Διαφημίσεις γερμανικών πανεπιστημίων

Find Your Bachelor’s Program at TUM Campus Heilbronn

Students at TUM Campus Heilbronn receive a high-quality education at the renowned TUM University of Excellence and extensive support services for their studies.

Περισσότερα

Management in Nonprofit-Organisations (M.A.) Master of Arts

For the society of tomorrow: become an expert in nonprofit management.

Περισσότερα

International and English-taught master programs at Germany’s most bea...

Launch your career with a state-of the-art master’s degree from one of the world’s best young universities. https://www.uni-passau.de/en/study/

Περισσότερα

Battery Materials and Technology (M.Sc.)

Access to sustainable and renewable energy is one of the great challenges of the 21st century. That’s why electrochemical energy storage, esp. batteries are an essential tool for the future.

Περισσότερα

Be part of the transition to the future shape of energy

Join our English-taught Bachelor of Science in Energy Systems Engineering and Management!

Περισσότερα

University of Tübingen: Summer School on European History and Challeng...

Study in English, make friends & learn German at one of Europe’s best universities - experience Europe up close on two different Study Tracks.

Περισσότερα
1/6

Επικοινωνία

  • DAAD Ελλάδος

    Ομήρου 14-16 10672 Αθήνα Τηλέφωνο: 210-36 08 171
    Ηλεκτρονική Διεύθυνση: info.athendaad.de
Στιγμιότυπο του χάρτη με σημειωμένη την τοποθεσία της DAAD