Σε αντίθεση με άλλες χώρες, τα γερμανικά πανεπιστήμια δεν προσφέρουν αυτόματα και διαμονή σε όσους φοιτητές αποδέχονται, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσει κανείς έγκαιρα με την εύρεση διαμονής.

Για τη διαμονή στη Γερμανία κατά τη διάρκεια των σπουδών ή της έρευνάς σας έχετε διάφορες δυνατότητες. Μπορείτε είτε να μείνετε σε κάποια πανεπιστημιακή εστία (Studentenwerk) είτε να αναζητήσετε κατοικία στην ιδιωτική αγορά, με η χωρίς συγκατοίκους. Η συγκατοίκηση με άλλους φοιτητές σε μία «Wohngemeinschaft» (ή «WG»), δηλαδή ένα σπίτι στο οποίο ζείτε από κοινού, είναι από τους πιο διαδεδομένους τρόπους διαβίωσης για φοιτητές στη Γερμανία.

Για την αναζήτηση κατοικίας σε πανεπιστημιακές εστίες θα πρέπει να απευθυνθείτε στο πανεπιστήμιο της επιλογής σας και συγκεκριμένα στην εστία (Studentenwerk). Στις ιστοσελίδες των εστιών θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις τιμές. Στην ιστοσελίδα Study in Germany μπορείτε επίσης να βρείτε μία μηχανή αναζήτησης φοιτητικών εστιών ανά πόλη (στα γερμανικά και στα αγγλικά).

Για την αναζήτηση κατοικίας στην ιδιωτική αγορά, π.χ. για να μείνετε σε μία Wohngemeinschaft με άλλους φοιτητές, μπορείτε είτε να επισκεφτείτε μία ιστοσελίδα όπως η WG-gesucht, είτε να ψάξετε για αγγελίες στο πανεπιστήμιό σας (σε πίνακες, λέσχες, συλλόγους κτλ.) είτε μέσω φίλων/γνωστών που διαμένουν στην ίδια πόλη.

Το ύψος του ενοικίου διαφέρει σημαντικά από πόλη σε πόλη. Ανάλογα με το πανεπιστήμιο που σπουδάζουν, οι φοιτητές πληρώνουν για τη διαμονή τους από 180 έως και 550 ευρώ ανά μήνα. Κατά μέσο όρο τα υψηλότερα ενοίκια στη Γερμανία είναι σε μεγάλες πόλεις όπως το Αμβούργο, το Μόναχο, η Κολωνία και η Φρανκφούρτη. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές συγκατοίκησης είναι κατά κύριο λόγο πιο οικονομικές από τη διαμονή χωρίς συγκατοίκους.