Εύρεση διαμονής

© DAAD/von Allwörden

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, τα γερμανικά πανεπιστήμια δεν προσφέρουν αυτόματα και διαμονή σε όσους φοιτητές αποδέχονται, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσει κανείς έγκαιρα με την εύρεση διαμονής.

Για τη διαμονή στη Γερμανία κατά τη διάρκεια των σπουδών ή της έρευνάς σας έχετε διάφορες δυνατότητες. Μπορείτε είτε να μείνετε σε κάποια πανεπιστημιακή εστία (Studentenwerk) είτε να αναζητήσετε κατοικία στην ιδιωτική αγορά, με η χωρίς συγκατοίκους. Η συγκατοίκηση με άλλους φοιτητές σε μία «Wohngemeinschaft» (ή «WG»), δηλαδή ένα σπίτι στο οποίο ζείτε από κοινού, είναι από τους πιο διαδεδομένους τρόπους διαβίωσης για φοιτητές στη Γερμανία.

Για την αναζήτηση κατοικίας σε πανεπιστημιακές εστίες θα πρέπει να απευθυνθείτε στο πανεπιστήμιο της επιλογής σας και συγκεκριμένα στην εστία (Studentenwerk). Στις ιστοσελίδες των εστιών θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις τιμές. Στην ιστοσελίδα Study in Germany μπορείτε επίσης να βρείτε μία μηχανή αναζήτησης φοιτητικών εστιών ανά πόλη (στα γερμανικά και στα αγγλικά).

Για την αναζήτηση κατοικίας στην ιδιωτική αγορά, π.χ. για να μείνετε σε μία Wohngemeinschaft με άλλους φοιτητές, μπορείτε είτε να επισκεφτείτε μία ιστοσελίδα όπως η WG-gesucht , είτε να ψάξετε για αγγελίες στο πανεπιστήμιό σας (σε πίνακες, λέσχες, συλλόγους κτλ.) είτε μέσω φίλων/γνωστών που διαμένουν στην ίδια πόλη.

Το ύψος του ενοικίου διαφέρει σημαντικά από πόλη σε πόλη. Ανάλογα με το πανεπιστήμιο που σπουδάζουν, οι φοιτητές πληρώνουν για τη διαμονή τους από 180 έως και 550 ευρώ ανά μήνα. Κατά μέσο όρο τα υψηλότερα ενοίκια στη Γερμανία είναι σε μεγάλες πόλεις όπως το Αμβούργο, το Μόναχο, η Κολωνία και η Φρανκφούρτη. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές συγκατοίκησης είναι κατά κύριο λόγο πιο οικονομικές από τη διαμονή χωρίς συγκατοίκους.

Διαφημίσεις γερμανικών πανεπιστημίων

Boost your career. Acquire a German Master’s degree in Data Science & ...

Boost your career. Acquire a German Master’s degree in Data Science & Project Management. Join us at HTW Berlin – On Campus or Online!

Περισσότερα

English-taught Master Programmes in Green and Information Technologies

Study innovative, future- and practice-oriented engineering Master’s programmes in central Germany!

Περισσότερα

Bonn Graduate School of Economics (BGSE) - Combined M.Sc. Economic Res...

Are you ready to advance your career in economics? BGSE offers a dynamic doctoral program designed to drive you towards success. Call for Applications. Scholarships Available. Admission with bachelor’...

Περισσότερα
1/3

Επικοινωνία

  • DAAD Ελλάδος

    Ομήρου 14-16 10672 Αθήνα Τηλέφωνο: 210-36 08 171 (Καθημερινά 9-11, Τρίτη & Πέμπτη επίσης 13-15); Προσωπική Ενημέρωση κάθε Τετάρτη 9-12 και 13-15 στο Goethe Institut Athen
    Ηλεκτρονική Διεύθυνση: info.athen@daad.de