Σπουδαστική βίζα για πολίτες εκτός ΕΕ

Eine Hand hält einen Reisepass.
© DAAD/von Allwörden

Οι φοιτητές από το εξωτερικό με υπηκοότητα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης συχνά χρειάζονται βίζα για την παραμονή τους στη Γερμανία, το οποίο εξαρτάται από τη χώρα προέλευσής του και τη διάρκεια της παραμονής στη Γερμανία.

Πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι στην Ελλάδα των οποίων η χώρα καταγωγής δεν συγκαταλέγεται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν τελειώσει ελληνικό σχολείο ή πανεπιστήμιο και σκοπεύουν να σπουδάσουν σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο στη Γερμανία.

Τα γερμανικά πανεπιστήμια σε αυτήν την περίπτωση αποδέχονται ή όχι τους υποψήφιους φοιτητές με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που θα αποδεχθούν ή θα απορρίψουν έναν υποψήφιο από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα θα πρέπει να έχουν συμμετάσχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις, να έχουν επιτύχει πάνω από 10.000 μόρια και να πληρούν τις γλωσσικές προϋποθέσεις. Για μεταπτυχιακές σπουδές απαιτείται συμπληρωματική το πτυχίο ή η αναλυτική βαθμολογία.

Εκεί που υπάρχει σημαντική διαφορά είναι στην άδεια παραμονής και συγκεκριμένα στη σπουδαστική βίζα. Σε αυτή τη περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσέλθει στην Γερμανική Πρεσβεία και να ενημερωθεί σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τη διαδικασία έκδοσης της σπουδαστικής βίζας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά κατευθείαν από την Πρεσβεία:

Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Καραολή & Δημητρίου 3
106 75 Κολωνάκι
Αθήνα

Τηλ.: 0030 / 210 – 72 85 111
Φαξ : 0030 / 210 – 72 85 335

H Πρεσβεία είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως και Παρασκευή 09:00 με 12:00, ενώ υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης προγραμματισμένων ραντεβού από τις 08:00. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν ένα email στην ηλεκτρονική διεύθυνση visa@athe.diplo.de δηλώνοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Το όνομά σας
  • Τα ονόματα και τον αριθμό των μελών της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί σας
  • Την υπηκοότητά σας
  • Τον σκοπό διαμονής σας (οικογενειακή επανένωση προσφύγων/σπουδές/εργασία)
  • Εάν είστε πρόσφυγας: Ημερομηνία καταχώρησής στην Ελλάδα

Διαφημίσεις γερμανικών πανεπιστημίων

Engineer Your Future for Success!

Fully English-Taught B.Sc. in Mechanical Engineering (International) in Germany’s Engineering Hub Karlsruhe.

Περισσότερα

English-taught Master Programmes in Green and Information Technologies

Study innovative, future- and practice-oriented engineering Master’s programmes in central Germany!

Περισσότερα

Study in English - Live in German(y)!

Upgrade your career with an English-taught MSc or MBA degree from Offenburg University! Your gateway to a qualified job in Germany and around the world!

Περισσότερα

The Esslingen MBA: Your Key to Success

Join our international master’s programmes for STEM graduates. Hands-on learning, innovative case studies and company visits make our programmes competitive and career-building.

Περισσότερα

Study in Berlin - MBA & International Master’s Programmes

Our internationally recognized MBA & Master’s programmes will provide you with the knowledge and tools to conduct business in the global market.

Περισσότερα

Technology Management - our English-language university MBA program

NIT Northern Institute of Technology Management, the Business School at the TUHH Hamburg University of Technology. Your chance to make two masters in one year.

Περισσότερα
1/6

Επικοινωνία

  • DAAD Ελλάδος

    Ομήρου 14-16 10672 Αθήνα Τηλέφωνο: 210-36 08 171 (Καθημερινά 9-11, Τρίτη & Πέμπτη επίσης 13-15); Προσωπική Ενημέρωση κάθε Τετάρτη 9-12 και 13-15 στο Goethe Institut Athen