Inhalt

Βοήθεια και συμβουλές

Zwei Studierende sitzen beim Beratungsgespräch mit einer Hochschulmitarbeiterin.
© DAAD/von Allwörden

Είτε πρόκειται για την αναζήτηση του κατάλληλου πανεπιστημίου, πτυχίου είτε κάποιας υποτροφίας, η ομάδα της DAAD θα χαρεί να σας βοηθήσει με οποιαδήποτε ερώτηση έχετε γύρω από τις σπουδές στη Γερμανία.

Παρακάτω έχουμε συνοψίσει τις συχνότερες ερωτήσεις γύρω από τις σπουδές, την έρευνα και τις υποτροφίες στη Γερμανία:

Η φοίτηση στα γερμανικά πανεπιστήμια είναι κατά κύριο λόγο δωρεάν, καθώς τα περισσότερα πανεπιστήμια είναι κρατικά. Αυτό που πρέπει να πληρώσετε είναι η λεγόμενη συνεισφορά, η οποία κυμαίνεται συνήθως από 100 μέχρι 450 EUR ανάλογα το πανεπιστήμιο. Υπάρχουν ωστόσο και συγκεκριμένα πανεπιστήμια ή συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών σε ορισμένα πανεπιστήμια που έχουν επιπλέον δίδακτρα πέραν της εξαμηνιαίας συνεισφοράς. Παρακαλούμε να ενημερωθείτε για το τι ισχύει για πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα της επιλογής σας από την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Η Γερμανία δεν είναι ακριβή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το κόστος (π.χ. διατροφής, στέγασης, ένδυσης ή πολιτιστικών δραστηριοτήτων) αντιστοιχεί στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος ζωής για φοιτητές ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 850 ευρώ μηνιαίως. Φυσικά, αυτό εξαρτάται τόσο από τα προσωπικά έξοδα του καθενός όσο και από τον τόπο διαμονής του. Για να ζήσει και να σπουδάσει κάποιος στο Μόναχο χρειάζεται πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσο για παράδειγμα στη Λειψία. Γενικότερα, οι μικρότερες πόλεις είναι πιο οικονομικές για τους φοιτητές από τις μεγάλες πόλεις. Βέβαια, το πόσα χρήματα ξοδεύει κάποιος εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής που επιλέγει. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στη Γερμανία υπάρχει μια σειρά από προνόμια για τους φοιτητές, όπως π.χ. χαμηλότερες τιμές σε μέσα μαζικής μεταφοράς, θέατρα, μουσεία, όπερες, κινηματογράφους, πισίνες κτλ. Δείτε αναλυτικότερα: https://www.daad.de/en/studying-in-germany/living-in-germany/finances/

Σχετικά με τις τιμές των ενοικίων, παρουσιάζεται ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε σε πρόσφατη έρευνα που αναφέρεται συγκεκριμένα στην ενοικίαση δωματίου στα πλαίσια της συγκατοίκησης. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλη την έρευνα, για τα αποτελέσματα της οποίας συνεργάστηκαν επιστήμονες και μεσίτες: https://www.pressetext.com/news/studie-in-hochschulstaedten-steigen-trotz-corona-die-zimmerpreise-anteil-internationaler-studierender-wichtiger-faktor.html

Το γερμανικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Το δίκτυο υπηρεσιών του είναι αρκετά πυκνό και αποτελούμενο από υψηλά ειδικευμένους ιατρούς. Ως φοιτητής στη Γερμανία θα απολαμβάνετε όλες τις παροχές ιατρικής περίθαλψης με μια οικονομικά συμφέρουσα ασφάλιση υγείας. Επίσης, μπορείτε να είστε απευθείας ασφαλισμένος από την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε: αν δεν αποδείξετε ότι έχετε ασφάλιση υγείας, δεν μπορείτε ούτε να εγγραφείτε ούτε να ανανεώσετε την εγγραφή σας στα γερμανικά πανεπιστήμια.

Όλα τα ταμεία της χώρας είναι υποχρεωμένα να παρέχουν ασφάλιση υγείας σε φοιτητές μέχρι το 30ο έτος της ηλικίας τους (ή μέχρι το τέλος του 14ου εξαμήνου φοίτησης). Εάν υπερβείτε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στη Γερμανία το 30ο έτος της ηλικίας σας (ή τα 14 εξάμηνα), μπορείτε να συνεχίσετε την νόμιμα προβλεπόμενη ασφάλιση αλλά με υψηλότερο ασφάλιστρο. Αν είστε άνω των 29 ετών κατά την έναρξη των σπουδών σας, μπορείτε να κάνετε μόνο ιδιωτική ασφάλιση.

Σημαντικό: Στη Γερμανία αναγνωρίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας. Εφόσον είστε ασφαλισμένοι στην Ελλάδα και μέσα στα προαναφερθέντα όρια ηλικίας, μπορείτε να ζητήσετε από το ταμείο σας την «Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας». Προσκομίζοντάς την στο αντίστοιχο ταμείο στη Γερμανία, θα είστε ασφαλισμένοι και εκεί. Θα πρέπει να προσκομίσετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα στη Γερμανία (όπως π.χ. την ΑΟΚ) ώστε να λάβετε τη λεγόμενη απαλλαγή (Befreiung), με την οποία μπορείτε να ολοκληρώσετε ή να ανανεώσετε την εγγραφή σας στο πανεπιστήμιο.

Σε περίπτωση που δεν αναγνωρίζεται η ασφάλισή σας ή δεν έχετε ιατρική ασφάλιση από την Ελλάδα, θα πρέπει να οπωσδήποτε να ασφαλιστείτε στη Γερμανία.

Οι περισσότεροι φοιτητές στη Γερμανία είναι ασφαλισμένοι σε ένα δημόσιο ταμείο (όπως π.χ. του φορέα ΑΟΚ). Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είναι επίσης δυνατόν να ασφαλιστούν και σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Επί του παρόντος, τα ποσοστά εισφορών για τους φοιτητές ανέρχονται σύμφωνα με νόμο σε 80 ευρώ το μήνα. Αυτό το ποσό παύει να ισχύει με την συμπλήρωση του 14ου εξαμήνου ή με την συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας. Στη συνέχεια, οι εισφορές των μελών αυξάνονται σε τουλάχιστον 160 ευρώ το μήνα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η σύζυγος ή/και τα παιδιά του ασφαλισμένου είναι επίσης ασφαλισμένα εφόσον δεν έχουν δικό τους εισόδημα.

Και μην ξεχνάτε: οφείλετε να πληρώστε τις εισφορές σας ή μεριμνήστε για την ανανέωση της ασφάλισης σας, διαφορετικά θα διαγραφείτε από το πανεπιστήμιο.

Επιλέγοντας να κάνετε μία εργασία μερικής απασχόλησης (part-time job) μπορείτε ως φοιτητής να κερδίσετε κάποια χρήματα, να γνωρίσετε καλύτερα τη Γερμανία και φυσικά να κάνετε επαφές. Για πολλούς φοιτητές στη Γερμανία, η εργασία μερικής απασχόλησης είναι μέρος της φοιτητικής ζωής. Βοηθά στον επαγγελματικό προσανατολισμό, είναι μια ευχάριστη αλλαγή στο εντατικό διάβασμα και φυσικά βελτιώνει το εισόδημα. Οι αλλοδαποί φοιτητές έχουν επίσης το δικαίωμα να εργαστούν στην Γερμανία. Ωστόσο, ισχύουν ορισμένοι κανόνες:

Πόσο επιτρέπεται να εργάζομαι;

Οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου έχουν τα ίδια δικαιώματα στην αγορά εργασίας όπως οι Γερμανοί.

Οι Έλληνες, ως πολίτες της ΕΕ, δεν χρειάζονται κάποια ειδική άδεια για να εργαστούν στην Γερμανία. Ωστόσο, όπως ακριβώς και οι Γερμανοί φοιτητές δεν επιτρέπεται να εργάζονται περισσότερο από 20 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να καταβάλλουν συνταξιοδοτικές εισφορές. Επίσης σκεφτείτε, ότι σε άλλη περίπτωση δεν θα έχετε πολύ χρόνο για τις σπουδές σας.

Πολλοί φοιτητές εργάζονται ως σερβιτόροι σε καφετέριες, ως βοηθοί σε εμπορικές εκθέσεις, ως προσωπικό καθαρισμού, ως βοηθοί σε γραφεία ή ως baby sitters. Κενές θέσεις εργασίας τέτοιου τύπου μπορείτε να βρείτε στο περιφερειακό και τοπικό τύπο, στον οργανισμό απασχόλησης ή μέσω του γραφείου ευρέσεως εργασίας της φοιτητικής λέσχης του πανεπιστημίου σας. Πολλά πανεπιστήμια ανακοινώνουν θέσεις εργασίες και στις ιστοσελίδες τους.

Ιδανικές θέσεις εργασίας για φοιτητές είναι αυτές στις σχολές, στις βιβλιοθήκες ή σε άλλους φορείς των πανεπιστημίων. Αν ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του τμήματός σας για το αν υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας (Hilfskraft ή HiWi). Επίσης, διαβάστε τις αγγελίες σε βιβλιοθήκες, αίθουσες διδασκαλίας και καφετέριες. Εκεί θα βρείτε πολλές ανακοινώσεις για θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης.

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις γνώσεις σας, το χώρο εργασίας ή την περιοχή στην οποία σπουδάζετε. Το κόστος ζωής αλλά και τα ωρομίσθια είναι υψηλότερα σε πόλεις όπως το Μόναχο ή το Αμβούργο. Ένα συνηθισμένο ωρομίσθιο είναι μεταξύ πέντε και δέκα ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την φοιτητική εργασία στη Γερμανία και για τις επαγγελματικές προοπτικές δείτε τις αντίστοιχες πληροφορίες στην ιστοσελίδα Study in Germany στα γερμανικά και στα αγγλικά.

Διαφημίσεις γερμανικών πανεπιστημίων

Food System Sciences (M.Sc.)

Your master’s degree for a better world! Be a part of our international master’s programme at the Faculty of Life Sciences: Food, Nutrition and Health and apply now!

Περισσότερα

Engineer Your Future for Success!

Fully English-Taught B.Sc. in Mechanical Engineering (International) in Germany’s Engineering Hub Karlsruhe.

Περισσότερα

Apply to the TUM Global Postdoc Fellowship at Technical University of ...

The TUM Global Postdoc Fellowship is a funding opportunity for external postdoctoral scientists who are currently residing abroad and would like to start their research at TUM. For 24 months, we will ...

Περισσότερα

English-Taught B.Eng. Industrial Engineering with Work-Integrated Opti...

Are you fascinated by “technology made in Germany“? Would you like to study and put your newly acquired knowledge to practice by working in a company?

Περισσότερα

Building Sustainability (MBA)

Unlock new possibilities in sustainable urban development, with our MBA in Building Sustainability. Take the first step towards a rewarding and impactful academic journey and join us now in shaping ur...

Περισσότερα

Find Your Master’s Program at TUM Campus Heilbronn

Students at TUM Campus Heilbronn receive a high-quality education at the renowned TUM University of Excellence and extensive support services for their studies.

Περισσότερα

Apply now for the Master’s program in European and International Law (...

Boost your career now and study European & International Law together with students from more than 30 countries.

Περισσότερα

Transform tomorrow: Advance your tech skills for a sustainable world

Study in the center of Germany: Bachelor and master programs designed for real-world impact.

Περισσότερα

Study in Berlin - MBA & International Master’s Programmes

Our internationally recognized MBA & Master’s programmes will provide you with the knowledge and tools to conduct business in the global market.

Περισσότερα

Kick-start your future career in Financial Management at Coburg Univer...

If you are interested in management and finance our premium MBA program Financial Management could be just right for you! The program features an optional Dual Degree from UniSC Australia and a Bloomb...

Περισσότερα

Discover the top-ranked International Master & PhD Programs at RPTU Un...

21 International Master & PhD Programs at RPTU University of Kaiserslautern-Landau Application Deadline: Apr 30 & Oct 31 More information: https://rptu.de/international/home

Περισσότερα

„Advanced Quantum Physics“ International Master’s program at RPTU in K...

Discover modern science on atomic & sub-atomic scales at one of the leading German research departments and learn from award-winning teachers. https://physik.rptu.de/quantum-master

Περισσότερα

English-taught Master Programmes in Green and Information Technologies

Study innovative, future- and practice-oriented engineering Master’s programmes in central Germany!

Περισσότερα

Truly international – Study at ESB Business School!

Do you want to study in the heart of Germany, Europe’s strongest and most dynamic economy? Come to ESB Business School at Reutlingen University!

Περισσότερα
1/14

Επικοινωνία

  • DAAD Ελλάδος

    Ομήρου 14-16 10672 Αθήνα Τηλέφωνο: 210-36 08 171
    Ηλεκτρονική Διεύθυνση: info.athendaad.de
Στιγμιότυπο του χάρτη με σημειωμένη την τοποθεσία της DAAD