Inhalt

Η DAAD

Fahnen mit dem DAAD-Logo vor der Außenfassade der Zentrale in Bonn.
© DAAD/Pankau

Μία σύντομη ματιά στην ιστορία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών αποδεικνύει γρήγορα ότι η DAAD συνδέει τους ανθρώπους με την επιστήμη. Η Υπηρεσία ιδρύθηκε το 1925 με πρωτοβουλία ενός και μοναδικού φοιτητή και σήμερα ανήκει στους σημαντικότερους φορείς χορήγησης υποτροφιών για τη διεθνή ανταλλαγή φοιτητών και επιστημόνων.

Από την ίδρυσή της, η DAAD έχει στηρίξει περίπου δύο εκατομμύρια φοιτητές και ερευνητές από τη Γερμανία και το εξωτερικό. Αποτελεί μη κερδοσκοπικό φορέα και αντιπροσωπεύει τα γερμανικά πανεπιστήμια καθώς και τους φοιτητικούς συλλόγους. Εκτός της χορήγησης υποτροφιών, η DAAD προωθεί τη διεθνοποίηση των γερμανικών πανεπιστημίων, ενισχύει τη γερμανική γλώσσα και τις γερμανικές σπουδές στο εξωτερικό, συμβάλλει στη δημιουργία και την προώθηση ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αναπτυσσόμενες χώρες και λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο σε θέματα εκπαιδευτικής, εξωπανεπιστημιακής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Τα κονδύλια της DAAD προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό διαφόρων γερμανικών υπουργείων, κυρίως του Υπουργείου Εξωτερικών, από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και από επιχειρήσεις, οργανισμούς και κυβερνήσεις του εξωτερικού.

Η DAAD παγκόσμια

Η παρουσία της DAAD στη Γερμανία αποτελείται από την έδρα της Υπηρεσίας στη Βόννη και από ένα επιπλέον γραφείο στο Βερολίνο, το οποίο είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνο για το διακεκριμένο Πρόγραμμα Υποτροφιών της DAAD για Καλλιτέχνες (Berliner Künstlerprogramm). Εκτός Γερμανίας, η DAAD διαθέτει ενημερωτικά κέντρα (Information Centers) και εξωτερικά γραφεία (Regional Offices) σε περισσότερες από 60 χώρες, διατηρώντας στενές επαφές με την εκάστοτε χώρα και προσφέροντας ενημέρωση για σπουδές και υποτροφίες σε ενδιαφερόμενους.

Υποτροφίες για τους καλύτερους

Έχοντας ήδη προωθήσει εξαιρετικούς φοιτητές και επιστήμονες, η DAAD έχει ως στόχο να συνεχίζει να στηρίζει το υψηλά καταρτισμένο προσωπικό και τα ηγετικά στελέχη του μέλλοντος με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο. Επιδιώκει επίσης να δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να στηρίξει τη δικτύωση των νυν και πρώην υποτρόφων της σε επαγγελματικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Διεθνής προσανατολισμός

Η DAAD θα διαμορφώσει τα προγράμματά της με τέτοιο τρόπο ώστε τα πανεπιστήμια να μπορούν να ωφεληθούν από αυτά στα πλαίσια των στρατηγικών διεθνοποίησής τους. Για να συνεχίσει η Γερμανία να είναι ένας από τους κυριότερους προορισμούς για διεθνείς φοιτητές, ο αριθμός τους πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 350.000 μέχρι το 2020. Παράλληλα, πρέπει να διατηρήσουν τα ίδια επίπεδα επιτυχίας στη φοίτησή τους όπως οι Γερμανοί φοιτητές ενώ, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ένας στους δύο απόφοιτους πρέπει να έχει αποκτήσει εμπειρία στο εξωτερικό. Όσον αφορά στη γερμανική γλώσσα, η DAAD συνεχίζει να την προωθεί ως ισχυρή επιστημονική γλώσσα και ταυτόχρονα μάχεται υπέρ της πολυγλωσσίας. Τέλος, η DAAD συμμετέχει ως φορέας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού τοπίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας.

Επιστημονικές συνεργασίες

Η δράση της DAAD βασίζεται σε ολοκληρωμένες και πολύπλευρες γνώσεις για τις δομές της πανεπιστημιακής συνεργασίας καθώς και των επιστημονικών συστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, στις οποίες συμβάλλει η επαγγελματική εμπειρία του προσωπικού της καθώς και το διεθνές δίκτυο των γραφείων, ενημερωτικών κέντρων και λεκτόρων της. Οι γνώσεις αυτές επικαιροποιούνται συνεχώς και χρησιμοποιούνται από πληθώρα φορέων προς λήψη των στρατηγικών τους αποφάσεων. Έτσι, η DAAD ισχυροποιεί τη θέση της ως καταλύτης για τη διεθνοποίηση των επιστημονικών δομών.

Διαφημίσεις γερμανικών πανεπιστημίων

University of Tübingen: Summer School on European History and Challeng...

Study in English, make friends & learn German at one of Europe’s best universities - experience Europe up close on two different Study Tracks.

Περισσότερα

Management in Nonprofit-Organisations (M.A.) Master of Arts

For the society of tomorrow: become an expert in nonprofit management.

Περισσότερα

Battery Materials and Technology (M.Sc.)

Access to sustainable and renewable energy is one of the great challenges of the 21st century. That’s why electrochemical energy storage, esp. batteries are an essential tool for the future.

Περισσότερα

Find Your Bachelor’s Program at TUM Campus Heilbronn

Students at TUM Campus Heilbronn receive a high-quality education at the renowned TUM University of Excellence and extensive support services for their studies.

Περισσότερα

Be part of the transition to the future shape of energy

Join our English-taught Bachelor of Science in Energy Systems Engineering and Management!

Περισσότερα

International and English-taught master programs at Germany’s most bea...

Launch your career with a state-of the-art master’s degree from one of the world’s best young universities. https://www.uni-passau.de/en/study/

Περισσότερα
1/6

Επικοινωνία

  • DAAD Ελλάδος

    Ομήρου 14-16 10672 Αθήνα Τηλέφωνο: 210-36 08 171
    Ηλεκτρονική Διεύθυνση: info.athendaad.de
Στιγμιότυπο του χάρτη με σημειωμένη την τοποθεσία της DAAD