Maria Koliopoulou

Μαρία Κολιοπούλου, DAAD Alumna, Γλωσσολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του ερευνητικού κέντρου Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας CERLA του Πανεπιστημίου Lyon 2.

“Auf dem Weg zu Deinem Ziel” –
Στον δρόμο για τον στόχο σου

Για εμάς που γνωρίζουμε κάποια ή κάποιες ξένες γλώσσες, ο ορίζοντας έχει άλλες διαστάσεις και άλλες προοπτικές. Έχοντας μάθει μια γλώσσα πέραν της μητρικής μας, έχουμε εισέλθει σε μια ευρύτερη πολιτιστική σφαίρα. Ο πολιτισμός της μητρικής μας γλώσσα, συνδυάζεται και ενίοτε συγκρούεται με τον πολιτισμό με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή όταν μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα. Έτσι γινόμαστε πιο πλούσιοι! Περισσότερα ερεθίσματα, περισσότερες ερμηνείες των ερεθισμάτων, ευρύτερες δυνατότητες και προοπτικές.

Για αρκετούς από εμάς, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας πραγματοποιείται μακριά από τη χώρα όπου ομιλείται αυτή η γλώσσα. Μαθαίνουμε δηλαδή Γερμανικά, για παράδειγμα, στην Ελλάδα. Έτσι μαθαίνουμε μια γλώσσα, χωρίς να είμαστε σε συχνή άμεση επαφή με φυσικούς ομιλητές και με τον πολιτισμό που φέρει αυτή. Η έλλειψη της άμεσης και φυσικής επαφής με τη γλώσσα, περιορίζει την πρόσβαση στα «ιδιοσυγκρασιακά» της στοιχεία. Πώς διαφοροποιείται η γλώσσα ανάλογα με τη διαλεκτική ποικιλία της περιοχής; Moin λένε οι Γερμανοί στα βόρεια το πρωί. Mahlzeit το μεσημέρι στα νότια και στην Αυστρία. Πώς μιλούν οι νέοι τα Γερμανικά; Έχουν και αυτοί το δικό τους λεξιλόγιο, τον δικό τους τρόπο έκφρασης, όπως στη χώρα μου; Επίσης, παρότι αντιλαμβανόμαστε σε κάποιο βαθμό τα τυχόν διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία της ξένης γλώσσας, δεν τα βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Έτσι, δεν τους δίνουμε χρόνο και χώρο να συνδεθούν και να συγκρουστούν με τα δικά μας πολιτισμικά βιώματα, και με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να μας διευρύνουν τον πολιτισμικό ορίζοντα. Chill mal! (έκφραση των νέων στα Γερμανικά). Θα τα μάθεις όλα, θα τα δεις όλα, θα τα βιώσεις όλα, όταν πας στη Γερμανία!

Να λοιπόν η ευκαιρία! “Hochschulsommerkurse in Deutschland”. Να περάσεις μέρος του καλοκαιριού σου στη Γερμανία, παρακολουθώντας γλωσσικά μαθήματα Γερμανικών και ανακαλύπτοντας όλα εκείνα τα ιδιαίτερα γλωσσικά και πολιτισμικά στοιχεία που έχει να σου αποκαλύψει η Γερμανική, μαθαίνοντάς τη στο «φυσικό» της χώρο με φυσικούς ομιλητές.

Σπουδάζοντας την επιστήμη που διάλεξες και μεταβαίνοντας σε ένα γερμανικό Πανεπιστήμιο με την ευκαιρία των καλοκαιρινών μαθημάτων, σου δίνεται η ευκαιρία να έρθεις σε άμεση επαφή με την εκεί πανεπιστημιακή πραγματικότητα. Μπορείς να ανακαλύψεις επί τόπου, αν και πως διδάσκεται η επιστήμη σου στο εκάστοτε γερμανικό πανεπιστήμιο. Να μελετήσεις από κοντά το πρόγραμμα σπουδών. Να δεις ποιες είναι οι τυχόν ειδικεύσεις που προσφέρονται. Να διερευνήσεις τις προοπτικές για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Ακόμα και να έρθεις σε άμεση επαφή με το συμβουλευτικό προσωπικό της εκάστοτε σχολής και τους καθηγητές της. Νέοι δρόμοι ανοίγονται! Να κάνεις πλάνα για το μέλλον σου, σχεδιάζοντας τον δρόμο προς την ολοκλήρωση του στόχου σου. Όποιος και να είναι αυτός. Να βελτιώσεις τη γνώση μιας ξένης γλώσσας που ήδη ξεκίνησες να μαθαίνεις στη χώρα σου και να γνωρίσεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Να διερευνήσεις τις προοπτικές περαιτέρω σπουδών σε ένα Γερμανικό Πανεπιστήμιο που σου προσφέρει υψηλή ποιότητα σπουδών, δυνατότητες εξέλιξης και απορρόφησης στην εργασιακή αγορά. Να ζήσεις μέρος το καλοκαιριού σου στη γερμανική φύση με τα ατελείωτα δάση και τα μεγάλα ποτάμια. Να ταξιδέψεις με το τρένο στη Γερμανία, να γευτείς τις τοπικές λιχουδιές και τις μπύρες. Και γιατί όχι, όλα αυτά μαζί. Ακόμα και να ονειρευτείς να ζήσεις στη Γερμανία, σπουδάζοντας και αργότερα εξασκώντας το επάγγελμά σου. Κάνοντας αίτηση για μια υποτροφία γλωσσικών μαθημάτων στη Γερμανία είσαι στο σωστό δρόμο για τον στόχο σου.

Καλή επιτυχία!

Υποβάλετε την αιτησή σας εώς 01. Δεκεμβρίου εδώ:
Προγράμματα υποτροφιώv γλωσσικών τμημάτων

Επίσης, για όσους επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για την υποτροφία θερινών τμημάτων γλώσσας και δεν έχουν πρόσφατο πιστοποιητικό γλωσσικής επάρκειας, η DAAD Ελλάδα θα διεξάγει δωρεάν εξετάσεις γλωσσικής κατάρτισης onSet.

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο γραφείο της DAAD Ελλάδας στον 2ο όροφο του Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14 – 16, 10672 Αθήνα ) στις 15 και 19 Νοεμβρίου. Η εξέταση διαρκει 50 λεπτά και είναι δωρεάν. Η θέσεις είναι περιορισμένες και απαιτείτε εγγραφή /  δήλωση συμμετοχής σας εδώ.