Ενημερωτικό υλικό

Home

Testimonials


Γιώργος Παπαδόπουλος: Εμπειρίες σπουδών – Εμπειρίες μιας ολόκληρης ζωής

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2011. Τότε ως πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ξεκίνησα να σχεδιάζω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Γερμανία. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που με οδήγησαν στην υποβολή αίτησης για μία από τις υποτροφίες της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD). Έπειτα από μερικούς μήνες ενημερώθηκα ότι πλέον αποτελούσα μέρος της μεγάλης αυτής οικογένειας υποτρόφων και το μόνο που απέμενε ήταν η αντίστοιχη είδηση αποδοχής από το Γερμανικό πανεπιστήμιο. Η ευχάριστη είδηση ότι έγινα δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για Πολιτικούς Μηχανικούς «MasterBauingenieurwesen» του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης (KIT). ήρθε από την Καρλσρούη το Σεπτέμβριο του 2012, μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου 2012/2013. Το μόνο που απέμενε ήταν η εύρεση κατοικίας.

Η εύρεση διαμονής ήταν πολύ δύσκολη κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά το γεγονός ότι η είδηση της αποδοχής γίνεται γνωστή στους Γερμανούς φοιτητές αρκετά νωρίτερα. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Καρλσρούη είναι μια σχετικά μικρή πόλη με ιδιαίτερα μεγάλο πανεπιστήμιο, οδήγησε σε αρκετές δυσκολίες στην εύρεση κατοικίας. Ο δεύτερος είχε να κάνει με τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των ενοικίων, οι οποίες σε αρκετά μεγάλο βαθμό ήταν απαγορευτικές. Ως αποτέλεσμα, χρειάστηκε μία ολόκληρη εβδομάδα παραμονής στην πόλη, μέχρι να βρεθεί σπίτι.

Μετά από αυτό το πρώτο δύσκολο βήμα, τα πράγματα έγιναν αρκετά πιο εύκολα και ευχάριστα. Η Καρλσρούη είναι μία πόλη με ιδιαίτερη οργάνωση όσον αφορά τους νέους φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν. Μαζί με την εγγραφή στο πανεπιστήμιο μοιράζονται και οι απαραίτητες οδηγίες σχετικά με τα πρώτα βήματα για την οργάνωση του νέου τρόπου ζωής στην πόλη. Πέρα από αυτό, στους νέους φοιτητές παρέχεται δωρεάν η κάρτα συγκοινωνιών του εξαμήνου μαζί με μερικά κουπόνια για τις πρώτες τους αγορές. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την προθυμία των κατοίκων να βοηθήσουν, δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν από ξένες χώρες.

Σε επίπεδο πανεπιστημίου, υπήρξαν μερικά προβλήματα οργάνωσης σε όλη τη διάρκεια του κύκλου σπουδών, τα οποία οφείλονταν κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι εκείνη ήταν και η πρώτη χρονιά διδασκαλίας του μεταπτυχιακού προγράμματος. Τα προβλήματα αυτά διευθετήθηκαν όμως άμεσα, έτσι ώστε να μην εμφανιστούν ξανά στις νέες σειρές των φοιτητών. Πέρα από αυτά τα προβλήματα δεν υπήρξε τίποτα περεταίρω το οποίο να προκαλέσει και το παραμικρό δείγμα δυσαρέσκειας. Τα διδακτικά μέλη ήταν ιδιαίτερα προσιτά, κοντά στον φοιτητή και πάντα πρόθυμα να βοηθήσουν. Το πρόγραμμα των μαθημάτων γινόταν γνωστό από την αρχή του εξαμήνου και ενημερωνόταν για τυχόν αλλαγές κατά τη διάρκεια των παραδόσεων. Το πρόγραμμα των εξετάσεων γνωστοποιούνταν επίσης έγκαιρα, έτσι ώστε να μπορέσει ο φοιτητής να προγραμματίσει το διάβασμα του. Οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου ήταν άψογες και κάλυπταν πλήρως τις ανάγκες του φοιτητή. Το επίπεδο των μαθημάτων ήταν υψηλό, απαιτητικό και πλήρες. Ακόμα και για τους πτυχιούχους Έλληνες Μηχανικούς οι οποίοι είναι κάτοχοι του Διπλώματος πενταετούς φοίτησης, μπορεί οι τίτλοι των μαθημάτων να ήταν ίδιοι με τα μαθήματα που γίνονται στην Ελλάδα, αρκούσαν όμως μερικές διαλέξεις ώστε να γίνει κατανοητή η διαφορά στην ποιότητα και το βάθος του μαθήματος. Το συναίσθημα αυτό πλαισιωνόταν από το γεγονός ότι παράλληλα με τις θεωρητικές παραδόσεις, γίνονταν οι αντίστοιχες ασκήσεις και εργαστήρια, έτσι ώστε να γίνονται ακόμα πιο παραστατικά στο φοιτητή.

Πλέον, έπειτα από την επιστροφή μου στην Ελλάδα όπου και εργάζομαι ως Πολιτικός Μηχανικός δεν υπάρχει ούτε στιγμή που να μην εφαρμόζω τον τρόπο σκέψης που γνώρισα στο Γερμανικό πανεπιστήμιο. Ενώ στην αρχή των σπουδών μου αναρωτήθηκα πολλές φορές εάν όντως θα μάθαινα κάτι παραπάνω, όπως προανέφερα, έχοντας τώρα μία σφαιρική και ολοκληρωμένη εμπειρία, θα μπορούσα να πω ότι στην Ελλάδα απέκτησα τις απαραίτητες βάσεις και στη Γερμανία ωρίμασε ο τρόπος σκέψης και αντίληψης μου ως Μηχανικός. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται όλο και περισσότερο καθημερινά, στον ένα και μοναδικό χώρο που λέει την αλήθεια, δηλαδή τον εργασιακό.

Με βάση όλα τα παραπάνω θα πρότεινα δίχως καμία δεύτερη σκέψη τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και ιδιαίτερα στην Καρλσρούη. Κυρίως λόγω του πανεπιστημίου, αλλά και με δευτερεύουσα σημασία λόγω της ευχάριστης ζωής που μπορεί να προσφέρει η πόλη παράλληλα με τις σπουδές. Φυσικά θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών για ολόκληρη την υποστήριξη, οικονομική και πνευματική, που παρέχει στους υποτρόφους της καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.Ioannis

Ο Ιωάννης Κουρουγένης σπουδάζει Αυτοματισμό (MSc.) στο Πολυτεχνείο του Clausthal

«Αφού αποκτήσω εργασιακές εμπειρίες θέλω να επιστρέψω στην Ελλάδα...»

DAAD IC Athen: Για ποιους λόγους επιλέξατε το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και το πανεπιστήμιο; ?

Ιωάννης Κουρουγένης: Ο Αυτοματισμός ήταν ο τομέας των σπουδών μου στο ΤΕΙ Χαλκίδας (ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας) για τον οποίο ενδιαφέρθηκα περισσότερα και ήθελα να ολοκληρώσω στον συγκεκριμένο τομέα μεταπτυχιακές σπουδές πριν εργασθώ. Προκειμένου να πάρω το πτυχίο της Ελλάδας όφειλα πρώτα να εκπληρώσω ένα εξάμηνο πρακτικής εργασίας. Αναζητώντας πανεπιστήμια που προσφέρουν πρακτική εργασία και μεταπτυχιακές σπουδές στον συγκεκριμένο τομέα , έμαθα για το TU-Clausthal. Αφότου ενημερώθηκα σχετικά με το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, υπέβαλα αίτηση.

DAAD IC Athen: Πόσο εύκολη ήταν η διαδικασία υποβολής αιτήσεων;

Ιωάννης Κουρουγένης: Η διαδικασία έχει τρία στάδια - αιτήσεις. Εύρεση πρακτικής σε κάποιο από τα ινστιτούτα του πανεπιστημίου (η πρακτική άσκηση μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού και δεν αποτελεί προϋπόθεση εισαγωγής) , απαιτούμενα έγγραφα (αίτηση, βιογραφικό σημείωμα, letter of motivation, δίπλωμα, αναλυτική βαθμολογία, βεβαίωση γλωσσικής επάρκειας) του International-Center και τέλος η διαμονή. Για όλες τις προαναφερόμενες αιτήσεις αρκεί κάποιος να μπει στο site του πανεπιστημίου και να δει τους ανάλογους τομείς. Λόγω ότι δεν είχα το απαιτούμενο επίπεδο στη γλώσσα (το Goethe-Zertifikat το είχα πάρει πριν αρκετά χρόνια) παρακολούθησα μαθήματα γλώσσας στο πανεπιστήμιο για την ενδοπανεπιστημιακή εξέταση DSH την οποία πέρασα με επιτυχία. Όσοι έχουν το TestDaF ή το C2 του Goethe-Institut μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως με τις σπουδές τους.

DAAD IC Athen: Πόσο ευχαριστημένος είστε με το επίπεδο σπουδών και το αντικείμενο;

Ιωάννης Κουρουγένης: Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα συνεργαζόμαστε στενά με τους καθηγητές μας και οι σπουδές έχουν ερευνητικό προσανατολισμό. Και τα δυο αυτά στοιχεία παίζουν για μένα σημαντικό ρόλο και σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει το TU-Clausthal είμαι ευχαριστημένος με το μεταπτυχιακό μου.

DAAD IC Athen: Πως περνάτε στο Clausthal; Πως σας φαίνεται η ζωή στη Γερμανία;

Ιωάννης Κουρουγένης: Το Clausthal είναι μια αρκετά πράσινη πόλη. Ο συνδυασμός ζωή στη φύση, σπουδές και καλοί φίλοι, δείχνει αρκετά ενδιαφέρον. Γενικότερα στην Γερμανία υπάρχει μια ροή και οργάνωση όσον αφορά την καθημερινότητα και τον προγραμματισμό για μελλοντικά σχέδια.

DAAD IC Athen:Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ιωάννης Κουρουγένης: Ναι, ο απώτερος σκοπός είναι αφού αποκτήσω κάποιες εργασιακές εμπειρίες να επιστρέψω στην Ελλάδα.


Η επιθυμία του ξένου - Αμάντα Μιχαλοπούλου (Υπότροφος του DAAD-Künstlerprogramm)

Η επιθυμία του ξένου

Το θυμάμαι σαν σήμερα: το καλοκαίρι του 2002 κατηφορίζοντας το δρόμο του ταχυδρομείου, με τον φάκελο της DAAD στο χέρι και την κόρη μου ακόμη στην κοιλιά μου ένιωσα ένα ρίγος να με διαπερνά. Καταλάβαινα ενστικτωδώς ότι αυτή η υποτροφία θα άλλαζε τη ζωή μου- τη ζωή όλων μας. Ο άντρας μου, σε μια ακραία κίνηση θάρρους και υποστήριξης, άφησε τη δουλειά του και ξεκινήσαμε με το μωρό μας για ν' ανακαλύψουμε το Βερολίνο.

Μείναμε για ένα χρόνο στο διαμέρισμα που μας παραχώρησε η DAAD στην οδό Στόρκβινκελ. Ήταν μεγάλο και ψηλοτάβανο όπως όλα τα παλιά βερολινέζικα σπίτια: η κόρη μας είχε ένα δωμάτιο που έμοιαζε με πάρκο, εμείς είχαμε ατομικά γραφεία- κατά τη συνήθειά μου διάλεξα το μικρότερο δωμάτιο του σπιτιού κι εκεί έγραψα μικρά διηγήματα που συνθέτουν όμως ένα είδος μυθιστορήματος. Το βιβλίο "Θα ήθελα" άρχισε να γράφεται την ʼνοιξη του 2004. Ήταν μια ʼνοιξη με χιόνι και κρύο κι ένιωθα να αιωρούμαι σε μια πόλη που δε γνώριζα ακόμη καλά- ίσως γι αυτό και το βιβλίο μου είχε μια αίσθηση μυστηρίου και παράξενης χωροταξίας όπως είπαν αργότερα. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε πολύ τυχερό βιβλίο: η μετάφρασή του στα αγγλικά απέσπασε το βραβείο International Literature Award του Αμερικανικού Ιδρύματος Τεχνών. Αλλά όσο γραφόταν μού έδινε την αίσθηση ότι προχωρούσα στα τυφλά, ότι άνοιγα ένα λαγούμι στη ξένη χώρα, στο ξένο μου σπίτι.

Αλλά και σ' αυτό έκανα λάθος: η DAAD, με υποδέχτηκε τόσο γενναιόδωρα προσφέροντας μου σπίτι, οικονομική υποστήριξη, γνωριμίες ώστε στο τέλος του χρόνου ένιωθα ανέτοιμη να επιστρέψω στην Ελλάδα. Πέρασα άλλα έξι χρόνια στο Βερολίνο, με υποτροφίες και χωρίς υποτροφίες, με χρήματα και χωρίς χρήματα, με καινούργια βιβλία και αγρανάπαυση και δεν μετάνιωσα ούτε στιγμή για τα σκοτεινά πρωινά στο γραφείο μου. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ένιωσα συγγραφέας όσο σ' αυτό το μελαγχολικό τοπίο των κίτρινων φύλλων, στους μεγάλους άδειους δρόμους που οδηγούσαν παντού. Και τώρα που επέστρεψα στην Αθήνα, ύστερα από τόσα χρόνια αναβολών, κατάλαβα τι ακριβώς κάνει η DAAD στους καλλιτέχνες: αργά και ύπουλα ενστάζει στον ψυχισμό τους κάτι που ο δημιουργός έχει ανάγκη ακόμη κι όταν δεν το ξέρει. Την επιθυμία του ξένου, του διαφορετικού. Κι αυτό στο σκηνικό μιας πόλης όπου κάθε μέρα, σε κάθε γωνιά, αναπνέει η Ιστορία.

Για πρώτη φορά αποπειράθηκα να αντιμετωπίσω το Βερολίνο λογοτεχνικά στο καινούργιο μου βιβλίο "Πώς να κρυφτείς". Εκεί ένα ζευγάρι Γερμανών (το σύμβολο της DAAD;) απαγάγει ένα Ελληνόπουλο (τον παιδικό μου εαυτό ίσως;) το οποίο ζει στο εξής ανάμεσα στις δυο γλώσσες, στις δυο του πατρίδες. Να τι έπαθα ανοίγοντας εκείνο το φάκελο στις αρχές της δεκαετίας: δέχτηκα να απαχθώ και διχάστηκα για πάντα ανάμεσα στο Εδώ και στο Εκεί, στο γνωστό και στο μυστήριο.


Foto Mina 

Η Μαρία Μηνά σπουδάζει «Cellular and Molecular Neuroscience» στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν

DAAD IC Athen: Για ποιους λόγους επιλέξετε το μεταπτυχιακό «Cellular and Molecular Neuroscience» του Graduate Training Center of Neuroscience στο Τύμπιγκεν;

Μαρία Μηνά: Γνωρίζοντας ότι τα Γερμανικά Πανεπιστήμια κατέχουν διακεκριμένη θέση στην βιολογική έρευνα, απευθύνθηκα στο DAAD, όπου με ενημέρωσαν για τα πιο κατάλληλα, σχετικά με τις προσδοκίες μου, μεταπτυχιακά προγράμματα. Έτσι, κατέληξα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διότι συμβαδίζει με το υπόβαθρό και τις επιστημονικές μου προσδοκίες αλλά και επειδή το Πανεπιστήμιο του Tübingen θα μπορούσε να μου δώσει την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με έμπειρους επιστήμονες του τομέα των Νευροεπιστημών, καθώς και να μου παρέχει έναν πολύ καλό εξοπλισμό για τα μελλοντικά μου πειράματα.

DAAD IC Athen: Ο αριθμός εισακτέων στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό είναι περιορισμένος και οι υποψήφιοι οφείλουν να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις. Πως σας φάνηκε το τεστ;

Μαρία Μηνά: Το τεστ, το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα, ήταν πάρα πολύ δύσκολο και πολλαπλής επιλογής. Κανείς από αυτούς που έγιναν τελικά αποδεκτοί δεν ήσαν ευχαριστημένοι από την επίδοσή τους στο τεστ. Ούτε εγώ, κι’ όμως έλαβα θετική απάντηση.

DAAD IC Athen: Πόσο εύκολη ήταν η διαδικασία υποβολής αιτήσεων;

Μαρία Μηνά: Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ήταν πολύ οργανωμένη, καθώς τα έγγραφα που χρειάζονταν να αποσταλούν ήταν πολύ συγκεκριμένα και οι ημερομηνίες προθεσμίας είχαν ανακοινωθεί νωρίς. Επιπλέον, οι γραμματείς του προγράμματος ήταν πρόθυμες και επικοινωνούσαν άμεσα για οποιαδήποτε διευκρίνηση χρειαζόταν.

DAAD IC Athen: Πόσο ευχαριστημένη είστε με το επίπεδο σπουδών και το αντικείμενο;

Μαρία Μηνά: Έχω μείνει πολύ ικανοποιημένη με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που επέλεξα. Το άρτια οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών, οι καταρτισμένοι, αλλά συγχρόνως και προσεγγίσιμοι, καθηγητές, καθώς και η δυνατότητα έρευνας σε παγκοσμίως αναγνωρισμένα εργαστήρια, αποτελούν ένα ανεκτίμητο εφόδιο για τους νέους νευροεπιστήμονες. Το γεγονός ότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιούν επισκέψεις σε ποικίλα εργαστήρια και να παρακολουθούν διαλέξεις επισκεπτών επιστημόνων από όλο τον κόσμο, τους δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουν καινούργιες τεχνικές και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τα αναδυόμενα επιστημονικά ερωτήματα στο πεδίο που τους ενδιαφέρει.

DAAD IC Athen: Πως σας φαίνεται η ζωή στο Τύμπιγκεν;

Μαρία Μηνά: Η ζωή στη Γερμανία είναι τελείως διαφορετική σε σύγκριση με την Ελλάδα. Η πρώτη περίοδος είναι η πιο δύσκολη. Η προσαρμογή χρειάζεται υπομονή, επιμονή και μεγάλη προσπάθεια. Το πιο σημαντικό είναι να είναι κανείς σίγουρος για τους λόγους για τους οποίους ζει εκεί, έχοντας ως κίνητρο τη θέληση για να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Έτσι, όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα βελτιώνονται όλο και περισσότερο και οι ρυθμοί ζωής γίνονται πιο οικείοι.

DAAD IC Athen: Πόσο εύκολο ήταν να βρείτε στέγαση;

Μαρία Μηνά: Η διαδικασία εύρεσης στέγασης ήταν πολύ εύκολη, καθώς το μεταπτυχιακό πρόγραμμα μας πρότεινε άμεσα τις καλύτερες φοιτητικές εστίες της πόλης, γνωστοποιώντας μας επιπλέον τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμίας. Το πρόγραμμα εξασφαλίζει έναν αριθμό δωματίων από κάθε εστία για τους φοιτητές του εκ των προτέρων, γεγονός που καθιστά πολύ απλή και άμεση την ενοικίαση, απαιτώντας από εμάς μόνο τη συμπλήρωση μίας online αίτησης.

DAAD IC Athen: Επιθυμείτε να επιστρέψετε στην Ελλάδα; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μαρία Μηνά: Φυσιολογικό μου φαίνατε να υπάρχει στα σχέδια μου η επιστροφή στη χώρα μου, εφόσον βέβαια βρεθεί ένα αξιόλογο διδακτορικό ή εργασία αντάξια των προσδοκιών μου. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να έχω έναν μισθό που θα μπορεί να μου εξασφαλίζει τα προς το ζειν. Εάν δεν καταφέρω να βρω κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, η πιο πιθανή περίπτωση είναι να ξεκινήσω ένα ενδιαφέρον για μένα διδακτορικό στην Γερμανία.


Κος Πουλόπουλος: Renewable Energy Management στην πράσινη πόλη Φράιμπουργκ

Ο κος Πουλόπουλος αποφοίτησε από το Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ και σπουδάζει στο Φράιμπουργκ. Θέλαμε να μάθουμε τους λόγους για τους οποίους επέλεξε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, πόσο δύσκολη του φάνηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και πως αντιμετωπίζεται ως Έλληνας φοιτητής.

DAAD IC Athen: Για ποιους λόγους επιλέξετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και πανεπιστήμιο;

Πουλόπουλος: Σπουδάζω στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα „Renewable Energy Management“ στο παν-επιστήμιο του Φράιμπουργκ. Το εν λόγω πανεπιστήμιο ίσως αποτελεί μια από τα πιο κατάλληλες επιλογές. Ο συνδυασμός του περιβάλλοντος χώρου της πόλης, με τα πολυάριθμα τμήματα περιβαλλοντικής μελέτης και έρευνας, την ενεργή συμμετοχή του πανεπιστημίου στα τεκταινόμενα στον χώρο, καθώς και το διεθνές κύρος του πανεπιστημίου το τοποθέτησαν πρώτο στις αρχικές επιλογές μου. Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλων ανατροπών και κυρίως στο χώρο της ενέργειας που επιφέρουν αλυσιδωτές αντιδράσεις παγκοσμίως. Θέλοντας ή μη η στροφή σε άλλους πόρους ενέργειας είναι κάτι που θα γίνει με το πέρασμα του χρόνου. Η βιωσιμότητα της ενέργειας (energy sustainability), οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αύξηση αποδοτικότητας της ενέργειας (energy efficiency), είναι όροι που βρίσκονται εδώ και καιρό στην κορυφή της ατζέντας πολλών κρατών. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ μι-κρή αξιοποίηση των ανανεώσιμων φυσικών της πόρων σε σχέση με τη δυναμικότητα πραγματικά έχει. Επίσης η γεωγραφική της θέση θα μπορούσε να της επιτρέψει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε διεθνή σχέδια για κοινό δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Το να εξοπλιστεί κάποιος λοιπόν με τις απαραίτητες γνώσεις στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και παράλληλα σε μια χώρα -πρωτοπόρο σε θέματα τεχνολογίας αλλά και επενδύσεων στο χώρο είναι σχεδόν επιτακτικό. Το Φράιμπουργκ θεωρείται - και είναι- από τις πιο «πράσινες» πόλεις της Ευρώπης με κορυφαία οικολογική συνείδηση και ενεργή συμμέτοχη από πλευράς πολιτείας αλλά και πολιτών. Γενικά η σχέση πόλης - πανεπιστήμιου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, με τμήματα του πανεπιστημίου να βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την πόλη και με εκδηλώσεις του πανεπιστήμιου να πλαισιώνονται και από πολίτες.

DAAD IC Athen: Πόσο εύκολη ήταν η διαδικασία υποβολής αιτήσεων;

Πουλόπουλος: Κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συνάντησα αρκετές δυσκολίες. Αυτό τελικά το αποδίδω σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη γραφειοκρατία που και τα δυο κράτη ( Ελλάδα - Γερμανία) έχουν να επιδείξουν. Παράλληλα είχα κάνει αιτήσεις και σε άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και η διαδικασία αίτησης στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια ήταν σχετικά εύκολη, Από την πλευρά της Γερμανίας αντιμετώπισα μια σχετική ανελαστικότητα και γραφειοκρατία γύρω από διάφορα προβλήματα που προέκυπταν (π.χ. αν δεν είχες το πτυχίο πιστοποίησης της γλώσσας μέχρι το τέλος υποβολής των αιτήσεων απλά δεν μπορούσες να κάνεις την αίτηση). και προϋποθέσεις. Όλα τα έντυπα έπρεπε να σταλούν ταχυδρομικώς. Αν και η επικοινωνία όποτε επιχειρήθηκε από μέρους μου έτυχε άμεσης ανταπόκρισης, την ενημέρωση θα την χαρακτήριζα ελλιπή και μερικές φορές προβληματική. Η όλη διαδικασία υποβολής και αποδοχής μου από το πανεπιστήμιο κράτησε ούτε λίγο ούτε πολύ 7 μήνες, με έμενα να πληροφορούμαι ουσιαστικά ότι γίνομαι δεκτός

Πουλόπουλος: Βρίσκομαι πλέον στη Γερμανία από αρχές Οκτωβρίου. Όσον αφορά στο πανεπιστήμιο δηλώνω μέχρι στιγμής ενθουσιασμένος. Οι συνθήκες και το επίπεδο σπουδών που προσφέρονται στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι πολύ υψηλές με όλο το προσωπικό (καθη-γητές και γραμματειακή υποστήριξη) να πλαισιώνουν σωστά τους φοιτητές. Οι εγκαταστάσεις υποδειγματικές και φιλικές προς τους σπουδαστές, δεν είναι συγκεντρωμένες με τη μορφή των campuses, αλλά βρίσκονται διεσπαρμένες κυρίως στο κέντρο της πόλης σε μικρές μεταξύ τους αποστάσεις, σε αρμονία με την υποδομή της πόλης. Η πόλη αντιμετωπίζει προβλήματα στέγασης για τους φοιτητές λόγω περιορισμένων δωματίων στις φοιτητικές εστίες αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αν φροντίσει κανείς από νωρίς για το θέμα αυτό και απευθυνθεί στο κέντρο εξυπηρέτησης φοιτητών (Studentenwerk), το οποίο σημειωτέον προσφέρει αρκετή βοήθεια στους φοιτητές, θα βρει σίγουρα εν τέλει την λύση.

DAAD IC Athen: Υπάρχουν προκαταλήψεις, ρατσισμός απέναντι σε Έλληνες;

Πουλόπουλος: Η μέχρι στιγμής εμπειρία μου δεν έχει δείξει κάποια σημάδια προκατάληψης. Υπάρχει διάχυτη, θα έλεγα, μια περιέργεια όσον αφορά στο τι συνθήκες επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Από τη συμπεριφορά γενικότερα των κατοίκων του Φράιμπουργκ , θα έλεγα ότι έχω σχηματίσει μια πολύ καλή εικόνα με ανθρώπους γενικά καλοπροαίρετους, πρόθυμους να εξυπηρετήσουν, να απαντήσουν σε απορίες και να ανταλλάξουν μια καλημέρα στο δρόμο.

DAAD IC Athen: Επιθυμείτε να επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Πουλόπουλος: Μέσα στους αρχικούς μου στόχους ήταν να παραμείνω μερικά χρόνια στο εξωτερικό όπου θα εξειδικευτώ και θα αποκτήσω μια αξιόλογη εργασιακή προϋπηρεσία στο αντικείμενο μου. Η εμπειρία μου από τη Γερμανία ως χώρα μέχρι στιγμής είναι θετική. Είναι όμως κάτι εντελώς διαφορετικό να σπουδάζει κανείς από το να δουλεύει σε μια πόλη ακόμα και αν η πόλη αυτή βρίσκεται στη χώρα του. Σίγουρα η επιστροφή στην Ελλάδα είναι κάτι επιθυμητό αλλά πρώτα θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προδιαγραφές. Ευχαρίστως να επιστρέψω και να αξιοποιήσω τις γνώσεις που θα αποκτήσω στη χώρα μου αν αυτό μου προσφερθεί με καλούς όρους και προϋποθέσεις.

DAAD IC Athen: Κύριε Πουλόπουλε, σας ευχαριστούμε.


Water Resources and Environmental Management (ΜSc) στο Leibniz Universität Hannover

Εδώ και ένα χρόνο ζω στο Αννόβερο της Γερμανίας με αφορφή την παρακολούθηση του μεταπτυχιακού προγράμματος Water Resources and Environmental Management στο Leibniz Universität Hannover. Πρόκειται για ένα διεθνές μεταπτυχιακό όπου συμμετέχουν φοιτητές από όλον τον κόσμο, υπάρχει η ευκαιρία επιλογής μαθημάτων διαφόρων γνωστικών αντικειμένων και το κυριότερο είναι ότι η βασική γλώσσα είναι η αγγλική. Επιπρόσθετα, το Αννόβερο είναι μια πόλη φιλόξενη, γραφική, ήρεμη, καθαρή, με λίμνες και πάρκα και με άρτια συγκοινωνία.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο του Λάιμπνιτζ στο Αννόβερο αποτελούν μια εξαιρετική εμπειρία και ένα σημαντικό εφόδιο στην ακαδημαϊκή ή επαγγελματική πορεία. Για το λόγο αυτό παραμένω ιδιαίτερα ευγνώμων απέναντι στη DAAD για την υποστήριξή της στην προσπάθειά μου.


Μαθητικό Σεμινάριο «Ceramics meet Steel» στo TU Freiberg

Είμαι μαθητής της Β. Λυκείου, τεχνολογικής κατεύθυνσης. Η τεχνολογία με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Αισθάνομαι ότι έχω σχετική κλήση και επιδίωξη μου είναι να ασχοληθώ στο μέλλον επαγγελματικά σ΄αυτόν τον επιστημονικό τομέα. Έτσι όταν τον Μάρτιο του 2011 επισκέφτηκα την ενημερωτική Έκθεση Γερμανικών Πανεπιστημίων στο Ινστιτούτο Γκαίτε και πληροφορήθηκα ότι θα μπορούσα να συμμετάσχω σε ένα ενημερωτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Κεραμικής, γυαλιού και τεχνολογίας δομικών υλικών του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Φραϊμπεργκ της Γερμανίας με θέμα « Η Κεραμική συναντά τη Μεταλλουργία» δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη και παρέα με ένα συνομήλικο φίλο μου βρεθήκαμε στο Φραϊμπεργκ από τις 10 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου του 2011 μαζί με άλλους μαθητές της ηλικίας μας.

Στο αεροδρόμιο της Δρέσδης μας υποδέχτηκε με ιδιαίτερη ευγένεια, παρά την πεντάωρη καθυστέρηση της πτήσης μας και το περασμένο της ώρας, η εκπρόσωπος του Προγράμματος κ. Häußler που είχε αναλάβει την ξενάγησή μας αυτές τις μέρες και μας συνόδευσε στο τόπο της διαμονής μας, ένα ξενώνα για νέους που βρίσκονταν σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο αρκετά κοντά στο Πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα μας, λόγω του σύντομου της παραμονής ήταν ιδιαίτερα βαρύ αλλά και απίθανα ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων:

Γνωρίσαμε από κοντά ένα χαλυβουργείο, όπου σε ένα απόλυτα πυρασφαλές περιβάλλον παρακολουθήσαμε τα διάφορα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας σιδήρου και μάθαμε ποια υλικά απαιτούνται για την κατασκευή φούρνων και εγκαταστάσεων τήξης μετάλλων.

Επισκεφθήκαμε το γνωστό εργοστάσιο πορσελάνης Μάϊσεν (Meissen), όπου μας ξενάγησαν στους εκθεσιακούς χώρους και τους χώρους παραγωγής, καθώς και ένα εργοστάσιο κατασκευής ειδών υγιεινής (DURAVIT).

Παρακολουθήσαμε διαλέξεις όπου πήραμε μια πρώτη εικόνα από κόσμο της υψηλής τεχνολογίας υλικών.

Μας δόθηκε η μοναδική ευκαιρία, σε διάφορα εργαστήρια και εφαρμογές, να λιώσουμε και να εξευγενίσουμε ατσάλι μόνοι μας, να ελέγξουμε την ανθεκτικότητα υλικών και να ζήσουμε με την βοήθεια ηλεκτρονικού μικροσκοπίου την διαδικασία εμαγιοποίησης και έρευνας των εσωτερικών δομών διαφόρων υλικών.

Περιηγηθήκαμε στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Ήρθαμε σε επαφή με καθηγητές, φοιτητές και άλλους μαθητές. Οι συζητήσεις μαζί τους ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές και προσωπικά μου παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες τόσο για τη ζωή στο Πανεπιστήμιο και τις γνώσεις που μπορεί κανείς να αποκομίσει σπουδάζοντας εκεί όσο και για την προοπτική επαγγελματικής αποκατάσταση μετά τις σπουδές.

Βεβαίως, εκτός από τα παραπάνω η κυρια Ηäußler φρόντισε να έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και την χαρούμενη πλευρά της φοιτητικής ζωής. Έτσι, σχεδόν καθημερινά συμμετείχαμε σε διάφορες εκδηλώσεις που ελάμβαναν χώρα στους χώρους του Πανεπιστημίου αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου πραγματικά ζήσαμε ωραίες στιγμές.

Τελειώνοντας, και κάνοντας μια σύντομη αξιολόγηση, έχω να πω ότι η επίσκεψη αυτή μου προσέφερε πληθώρα θετικών αναμνήσεων, ενώ ταυτόχρονα διεύρυνα τους ορίζοντες και τα ενδιαφέροντά μου.

Βαγγέλης Τζιφάκης


Ναυπηγική στο Αμβούργο - Ένας Έλληνας φοιτητής μιλά για τις εμπειρίες του

Οι σπουδές στο εξωτερικό είναι τις περισσότερες φορες μια δύσκολη απόφαση. Στην ούσια όποιος μπαίνει σ'αυτήν την διαδικασία ξεκινά σχεδόν μια καινούρια ζωή και όπως είναι λογικό αυτό συνεπάγεται δυσκολιών. Οικονομικά έξοδα, νέα γλώσσα νέες κοινωνικές συνθήκες μερικοί από τους παράγοντες δυσκολίας.

Εγώ πήρα αυτήν την απόφαση πριν από ένα χρόνο. Έχοντας περάσει την διαδικασία των πανελληνίων και έχοντας κατοχυρώσει μια θέση στο πολυτεχνείο στην Αθήνα, όχι όμως στην σχολή που ήθελα, αποφάσισα να αφήσω την Ελλάδα για να σπουδάσω ναυπηγική, η οποία από πολύ νωρίς ήταν ο στόχος μου, όπου μου δινόταν η ευκαίρια εντός της Ευρώπης. Αξιολογώντας της επιλογές μου κατέληξα σ'αυτήν της Γερμανίας. Κάτι που μέχρι τώρα δεν το μετανιώνω αντιθέτως το συνιστώ. Ως προσόντα αρχικά είχα το ελληνικό μου απολυτήριο τους βαθμούς πρόσβασης και το Β2 στα γερμανικά.

Μετά από μία ενημέρωση που είχα από το συμβουλευτικό κέντρο της D.A.A.D στην Αθήνα πληροφορήθηκα ότι στη Γερμανία το αντικείμενο σπουδών μου διδάσκεται μόνο από ένα πανεπιστήμιο ως Bachelor κι ότι αυτό βρίσκεται στο Αμβούργο. Έχοντας ακούσει πολύ καλά λόγια για την πόλη ενθουσιάστικα ακόμη περισσότερο και ξεκίνησα την προετοιμασία μου για την εγγραφή μου.Τα απαραίτητα προσόντα που πρέπει να διαθέτει κανείς είναι φυσικά το απολυτήριο και οι βαθμοί εισαγωγής μου στο ελληνικό πανεπιστήμιο καθώς επίσης και πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Συγκεκριμένα το ΤestDaf ή DSH ή επίπεδο C2. Επίσης για κάποια προγράμματα σπουδών μηχανικών στη Γερμανία είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση μίας πρακτικής άσκησης (Grundpraktikum). Η διάρκεια αυτής της άσκησης ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο και το αντικείμενο. Ο χαρακτήρας της άσκησης είναι όμως ο ίδιος. Αυτή η πρακτική ή τουλάχιστον ένα μέρος της απαιτείται πολλές φορές να εχεί ολοκληρωθεί πριν από την αρχή των διαλέξεων του πρώτου εξαμήνου.Έπειτα , δηλαδή μετά από την περάτωση του πέμπτου ή έκτου εξαμήνου ακολουθεί και άλλη μια πρακτική (Fachpraktikum) η οποία όμως τουλάχιστον τα πρώτα δύο χρόνια δεν χρειάζεται να σας απασχολεί. Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε για σπουδές στην Γερμανία πάνω στην Ναυπηγική ή σε κάτι παρόμοιο δηλαδή μηχανολογικού χαρακτήρα θα σας έλεγα να το δοκιμάσετε.

Αρχικά ,εφόσον έχετε αποφοιτήσει από το ελληνικό σχολείο και θεωρείτε οτι με την επίδοση σας έχετε πιθανότητες να διεκδίκησετε μια θέση σε μία σχολή , πράγμα σχετίκα εύκολο στην Γερμανία για κάποιον που έχει τελείωσει το ελληνικό σχολείο αφού καθοριστικό ρόλο για το πανεπιστήμιο παίζει ο βαθμός του απολυτηρίου και όχι ο βαθμός πρόσβασης, κατακτήστε το επιθυμητό γλωσσικό επίπεδο και πτυχίο. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρετε αυτό είναι κατά την γνώμη μου είναι να παρακολουθήσετε γλωσσικά μαθήματα επι τόπου δηλαδή στην Γερμανία. Τα αποτελέσματα αν προσπαθήσετε θα είναι θεαματικά και μάλιστα κάτι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι θα προσαρμόζεστε κοινωνικά. Πέρα απ'αυτό ελάτε σε επαφή με την D.A.A.D. και με το πανεπιστήμιό σας. Μάθετε τις προϋποθέσεις εγγραφής σας και στείλτε το συντομότερο δυνατό την αίτησή σας για την πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις που προσφέρουν τέτοιες θέσεις. Θα μπορούσατε να κανάτε μια τέτοια πρακτίκη και στην Ελλάδα είναι ομώς δύσκολο να βρείτε επιχείρηση που να προσφέρει θέσεις για τέτοιους σκοπούς. Στην Γερμανία χρειάζεστε μια αίτηση που να συνόδευεται από ένα σύντομο βιογραφικό τα αποδεικτικά αποφοίτησής σας από το σχολείο και τους βαθμούς σας και ένα κείμενο στο οποίο να εκφράζετε το ενδιαφέρον σας και τους στόχους σας.Σημασία εχεί να στείλετε το συντομότερο δυνατόν την αίτησή σας διότι η ζήτηση είναι μεγάλη η προσφορά μικρή και θα χρειαστείτε χρόνο. Προσωπικά ολοκλήρωσα την πρακτική μου σε ναυπηγείο του Αμβούργου νιώθω μ'αυτόν τον τρόπο ότι εμπλούτισα το λεξιλόγιό μου με ορούς χρήσιμους για τις σπουδές μου και είμαι σίγουρος ότι την αντιμετώπιση που είχα εκεί ως εκπαιδευόμενος καθώς και το επίπεδο της καθοδήγησης από τους υπεύθυνους εκπαιδευτές δύσκολα θα το συναντούσα στην Ελλάδα.Η εκπαίδευση αυτή ναι μεν είναι υποχρεωτική αλλά για έναν μέλλοντα μηχανικό είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφερούσα. Για παράδειγμα εγώ είχα την τύχη ήδη από τα δεκαοκτώ μου να εργαστώ στην κατασκεύη πλοίων καθώς και να διαπιστώσω τις πραγματικές συνθήκες του μελλοντικού μου επαγγέλματος. Γενικά διαπιστώνω σταδιακά ότι οι σπουδές στην Γερμανία δικαίως χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης.

Κλείνοντας θεωρώ ότι η Γερμανία είναι από τους ιδανικότερους προορισμούς σπουδών στο εξωτερικό πρώτον διότι τα περισσότερα πανεπιστήμια είναι κρατικά και δίδακτρα είτε δεν υπάρχουν είτε είναι το πολύ έως 1000 ευρώ το εξάμηνο τα έξοδα στέγασης είναι μεν στις μεγάλες πόλεις συνήθως υψηλά υπάρχουν πάντα όμως οι εναλλακτικές λύσεις της συγκατοίκησης (Wohngemeinschaft) ή της φοιτητικης εστίας καθώς και της κρατικής χρηματοδότησης υπό ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Πέρα όμως απ'αυτά μπορεί κανείς να βρει δουλεία ως φοιτητής εύκολα με ικανοποιητικές αποδοχές και να ενισχύσει έτσι το μηνιαίο του ταμείο (Η προσφορά εργασίας στους νέους είναι δεύτερη καλύτερη στην Ευρώπη). Στον τομέα των μηχανικών η Γερμανία έχει παράδοση. Επίσης έχει έλλειψη μηχανικών και άρα οι πτυχιούχοι σχεδόν πάντα σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Ξεκινώντας βέβαια αυτό που θα πρέπει να έχει πάντα κάποιος στο νου είναι ότι δεν πρόκειται να βρει μια ελληνική φοιτητική ζωή με ότι αυτό σημαίνει.Δεν πρόκειται να έχει να κάνει ο ενδιαφερόμενος φοιτητής με κάτι το ακατόρθωτο αλλά σίγουρα δεν είναι η εύκολη λύση. Μπορεί τα κριτήρια αποδοχής στο πανεπιστήμιο να μην είναι πάντα ιδιαίτερα απαιτητικά η ολοκλήρωση του ομως είναι. Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι Γερμανοί πόσο μάλλον ένας ξένος φοιτητής που έχει να αντιπετωπίσει και την μοναξιά και γενικά τις νέες συνθήκες από το φαγητό μέχρι τον καιρό... Γι'αυτό προτείνω να πάει κάποιος στον τόπο των σπουδών του το συντομότερο δυνατόν και μάλιστα, επειδή στη βόρεια Γερμανία τουλάχιστον οι άνθρωποι είναι λίγο κλειστοί για τα δικά μας μεσογειακά δεδομένα, να πάρει αυτός την πρωτοβουλία και να είναι ανοιχτός σε προκλήσεις και προσκλήσεις. Άλλωστε το πανεπιστήμιο διοργανώνει πάντα εκδηλώσεις,ομιλίες,συναντήσεις ακόμη και μαθήματα για την υποστήριξη και ομαλή ένταξη των φοιτητών στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα. Η νοσταλγία για την πατρίδα θα υπάρχει πάντα ειδικά στην αρχή. Η ανταμοιβή των προσπαθειών σας ωστόσο, που θα είναι σίγουρη, θα σας κανει να αισθανθείτε καλύτερα και θα σας δώσει θάρρος να συνεχίσετε. Αν έχετε λοιπόν όρεξη να προσπαθήσετε μην διστάσετε η επιτυχία είναι ήδη δεδομένη. Με θετική σκέψη κοινωνικότητα και επικοινωνία θα κάνετε την ζωή ακόμη πιο ευχάριστη.

Εύχομαι καλή φοιτητική ζωή

Δημήτριος Τέλλης

Bachelor of Science in Naval Architecture

Στο Πολυτεχνείο του Αμβούργου (TUHH)

http://www.tu-harburg.de/tuhh/studium/studienprogramme/bachelor/schiffbau.html


Triantafyllidis
 

L.LM. στη σχολή Νομικής του FU Berlin

Φέτος ολοκλήρωσα επιτυχώς (με βαθμό "άριστα") στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου το μεταπτυχιακό πρόγραμμα νομικών σπουδών (LL.M.) "Deutsches Recht für im Ausland graduierten Juristen" (Γερμανική νομοθεσία για απόφοιτους νομικών σχολών του εξωτερικού), με κύριο αντικείμενο το οικονομικό και αστικό δίκαιο. Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο αποτέλεσε την πρώτη μου επιλογή για τρεις κυρίως λόγους: πρώτον, διακρίθηκε για τα ερευνητικά προγράμματα και τις εγκαταστάσεις του σε γερμανικό επίπεδο (Exzellenzinitiative), ανήκει σε ένα διεθνές δίκτυο συνεργασίας πανεπιστημίων - στην κοινότητά του ανήκουν καθηγητές με διεθνή φήμη και μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών - και τέλος, βρίσκεται σε μια γοητευτική μητρόπολη της Ευρώπης, το Βερολίνο.

Οι καθηγητές, το πρόγραμμα σπουδών και η υλικοτεχνική υποδομή του πανεπιστημίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου. Στο μεταπτυχιακό προσφέρονται ιδιαιτέρως σύγχρονα μαθήματα με μεγάλη πρακτική σημασία (όπως Immaterialgüter-, Wettbewerbs-, IT-Recht) και μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και νομικά συστήματα. Η φοιτητική ζωή σε μία τόσο ενδιαφέρουσα και ζωντανή πόλη όσο το Βερολίνο με τις ανεξάντλητες επιλογές που προσφέρει στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, του αθλητισμού και της διασκέδασης δεν μπορεί παρά να είναι συναρπαστική. Ωστόσο την πόλη κατάφερα να γνωρίσω καλύτερα κυρίως μέσω της επαφής μου με γερμανούς φοιτητές και δικηγόρους, τους οποίους γνώρισα κατά τη διάρκεια των σπουδών και της πρακτικής μου. Δυσκολίες μπορεί να συναντήσει κανείς αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες (μεταξύ -20oC το χειμώνα και +40oC το καλοκαίρι) και την εύρεση διαμερίσματος στο Βερολίνο, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές νομικής στη Γερμανία και ειδικότερα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου αποτελούν μια εξαιρετική εμπειρία και ένα σημαντικό εφόδιο στην ακαδημαϊκή ή επαγγελματική πορεία ενός νομικού. Για το λόγο αυτό παραμένω ιδιαίτερα ευγνώμων απέναντι στο DAAD για την υποστήριξή του στην προσπάθειά μου και προσβλέπω στη βοήθειά του για τα μελλοντικά μου σχέδια.

Βασίλειος Τριανταφυλλίδης, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος νομικών σπουδών (LL.M.) στο FU Berlin και υποψήφιος διδάκτορας, υπότροφος της DAAD, L.LM. στη σχολή Νομικής του FU Berlin 

Μια νέα Ελληνίδα σχεδιάζει το μέλλον της Ευρώπης

Ζηνοβία Τσικαλάκη, φοιτήτρια οικονομικών επιστήμων στο TU Berlin και υπότροφος του Studienkolleg zu Berlin

Πώς είναι άραγε να ζεις, να σκέφτεσαι, να καλλιεργείσαι ηθικά και πνευματικά και να δρας ευρωπαϊκά; Αυτή τη μοναδική εμπειρία προσφέρει το Studienkolleg zu Berlin σε σχεδόν 30 νέους σπουδαστές απ' όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο. Φέτος έχω την τύχη να είμαι μία απ' αυτούς και να ωφελούμαι ως φοιτήτρια και κατ' επέκταση ως ευρωπαίος πολίτης από τα πολλαπλά προνόμια αυτού του προγράμματος. Τι είναι όμως ακριβώς το Studienkolleg zu Berlin και ποια η προσφορά του; Το Studienkolleg zu Berlin είναι ένα πρόγραμμα υποτροφίας που στηρίζει τόσο μορφωτικά όσο και χρηματικά 30 νέους απ' όλη την Ευρώπη, οι οποίοι είτε σπουδάζουν είτε επιθυμούν να περάσουν ένα έτος των σπουδών τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του Βερολίνου ή του κρατιδίου του Βραδεμβούργου. Το Studienkolleg zu Berlin αποτελεί μια πρωτοβουλία του γερμανικού ιδρύματος κρατικών υποτροφιών και της υποτροφίας Hertie. Σκοπός του προγράμματος είναι να εμφυσήσει στους νέους τις ευρωπαϊκές αξίες και ιδεώδη. Παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την πολιτισμικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης σε μια μικρογραφία της. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους στο πανεπιστήμιο, οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εβδομαδιαία βάση σε διαλέξεις που αφορούν ποικίλους τομείς όπως η πολιτική, η οικονομία, ο πολιτισμός κ.α. Ταυτόχρονα οι φοιτητές οργανώνονται σε ομάδες και συμμετέχουν σε project το θέμα του οποίου επιλέγουν οι ίδιοι.

Φέτος οι συμμετέχοντες καταπιάνονται με την έρευνα κοινωνικών προβληματισμών όπως η κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Αρκτικής, η πορνεία ανάμεσα στους φοιτητές, οι κοινωνικές διαμαρτυρίες, η εθνική-ευρωπαϊκή ταυτότητα κ.α. Στο πλαίσιο της έρευνας οι φοιτητές πραγματοποιούν ταξίδια σε περιοχές της Ευρώπης ούτως ώστε να έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα και να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα της έρευνας τους επι τόπου.

Προσωπικά έχω τη χαρά να συμμετέχω στο project σχετικά με την κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Αρκτικής. Στόχος μας είναι η εξαγωγή "μελλοντικών σεναρίων" σχετικά με ποικίλους κοινωνικοοικονομικούς τομείς για την περιοχή της Αρκτικής. Τα ερωτήματα μας: Ποιες χώρες κυριαρχούν γεωπολιτικά στο μέλλον εκεί; Πώς ωφελείται η περιοχή αυτή ενεργειακά; Ποιες νέες εμπορικές διαδρομές δημιουργούνται; Πώς αναπτύσσεται η οικονομία στις εμπλεκόμενες χώρες (λιμάνια, αλιεία, τουρισμός); Πώς επηρεάζεται ο τοπικός ιθαγενής πληθυσμός (βλ. Σάμι); Και κυρίως ποιο ρόλο παίζει σε όλα αυτά η Ευρώπη; Για να δοθούν απαντήσεις σ' αυτές τις ερωτήσεις προγραμματίσαμε ταξίδια στο Αμβούργο, στις Βρυξέλλες και στη Νορβηγία με δύο σταθμούς, στο Όσλο και στο Τρόμσο. Εκεί θα πραγματοποιήσουμε συνεντεύξεις με επιστήμονες και φορείς που καλύπτουν το ευρωπαϊκό, το εθνικό και το τοπικό επίπεδο.

Αισθάνομαι ιδιαιτέρως τυχερή που μου δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχω σε αυτό το «φοιτητικό τραπέζι» πλούσιο από οσμές εμπειριών και με συνδαιτυμόνες αξιέπαινους ευρωπαίους σπουδαστές. Τόσο οι εβδομαδιαίες παρουσιάσεις και η ενασχόληση με το project όσο και η συναναστροφή με αξιόλογους φοιτητές, που ονειρεύονται και αποτελούν το μέλλον της Ευρώπης, μου παρέχουν γνώση και βιώματα ανεκτίμητης αξίας. Ανεπιφύλακτα συνιστώ αυτό το πρόγραμμα σε όσους επιθυμούν να μοιραστούν γνώση, εμπειρίες και να βιώσουν την ευρωπαϊκή πολιτισμικότητα και συνεργασία.

Προτού όμως τελειώσω θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κυρία Katja Jaeckel, τη διευθύντρια του DAAD στη Αθήνα η οποία μου συνέστησε το Studienkolleg zu Berlin και με στήριξε καθ' όλη την προετοιμασία της αίτησης μου και η οποία με στηρίζει ακόμα. Ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ!