Υποτροφίες

Home

Πανεπιστημιακές συνεργασίες

Deutsch-Griechischer Zukunftsfonds / Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον

Η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) προωθεί με πόρους του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών ερευνητικά προγράμματα και διοργανώσεις για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, αρχής γενομένης από την ελληνική ανεξαρτησία με ειδική έμφαση στην ιστορία και τις έρευνες για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακολουθεί μία λίστα με τα προγράμματα τα οποία εγκρίθηκαν:

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ελλάδας

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Γερμανίας

Project

Υπεύθυνοι προγράμματος

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πανεπιστήμιο Regensburg

Αμφιλεγόμενα Ελληνο-γερμανικά παρελθόντα

(Umstrittene Griechisch-Deutsche Vergangenheiten)

Prof. Brunnbauer,

Καθ. Κουλούρη

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Osnabrück

Η κατοχή της Ελλάδας: Η ενασχόληση με το παρελθόν

(Okkupation Griechenlands: Aufarbeitung der Vergangenheit)

Prof. Kambas,

Καθ. Δορδανάς

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πανεπιστήμιο Saarbrücken

Γερμανικό-ελληνικές συναντήσεις στη βιομηχανία και τη λογοτεχνία (Deutschgriechische Begegnungen in der Industrie und der Literatur)

Prof. Wiedenmayer,

Καθ. Ζάχου

 

Πανεπιστημιακός διάλογος με τη νότια Ευρώπη
(Hochschuldialog mit Südeuropa)

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση του κοινωνικοπολιτικού διαλόγου μεταξύ χωρών  (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος) που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και της Γερμανίας. Χρηματοδοτείται η προετοιμασία και η διεξαγωγή εκδηλώσεων, συνεδρίων, θερινών σχολίων (εξειδικευμένα μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια), οι δαπάνες για τα ταξίδια και η διαμονή των συμμετεχόντων όπως επίσης και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Περίοδος εκτέλεσης του προγράμματος 1/1/2017 έως 31/12/2017. Ανοικτό για όλες τις επιστήμες. Δικαίωμα αίτησης έχουν αποκλειστικά τα γερμανικά ιδρύματα σε συνεργασία με τα ελληνικά.

Το πρόγραμμα προσφέρει έως 20.000 Ευρώ ανά εκδήλωση. Περαιτέρω πληροφορίες (στα Γερμανικά). Αιτήσεις έως 30/6/2016

Δείτε εδώ τη προκήρυξη στα ελληνικά

 

Πανεπιστημιακές συνεργασίες με την Ελλάδα
(Hochschulpartnerschaften mit Griechenland)

Γι 'αυτό το πρόγραμμα υπεβλήθησαν 56 αιτήσεις από γερμανικά πανεπιστήμια που ήθελαν να συνεργαστούν με ένα ελληνικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιλέχθηκαν στο τέλος του περασμένου έτους 11 προγράμματα από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ακολουθεί μία λίστα με τα προγράμματα τα οποία εγκρίθηκαν. Κάντε κλικ στο project για να μάθετε περισσότερα για το κάθε πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Ελλάδας Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Γερμανίας Project Κλάδος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής Πανεπιστήμιο Würzburg Νέες Προκλήσεις για την Κοινωνία, Οικονομία και Δίκαιο Νομική 
Πανεπιστήμιο Πειραιώς Πανεπιστήμιο Siegen European and Global Studies - Siegen - Piraeus (IPEGS-SP) Κοινωνικές Επιστήμες
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  Πολυτεχνείο Karlsruhe KIT TEAChER Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Ακαδημία Καλών Τεχνών Μονάχου Ανταλλαγή, καλλιτεχνική έρευνα, Διδασκαλία και Παραγωγή Καλές Τέχνες
Εθνικό και Καποδιστραικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Λειψίας Global repositioning Περιφερειακή Ανάπτυξη
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής Πανεπιστήμιο Κολωνίας Συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Διεθνών Σχέσεων
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Πανεπιστήμιο Bamberg Double Master in Political Science (Bamberg - Macedonia) Πολιτικές Επιστήμες
ΤΕΙ Θεσσαλίας Πανεπιστήμιο Göttingen Tech-Res-WOOD Δασοπονίας 
ΤΕΙ Κρήτης Πανεπ. Εφαρμ. Επιστημών Regensburg EPISTEME, Energy, Europe and Security Κοινωνικές Επιστήμες
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  Πολυτεχνείο Μονάχου Thermoresponsive polymers of complex architecture (ResComp) Μακρομοριακή Χημεία, Πολυμερισμός
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πανεπιστήμιο Weimar DEGRIE Lab-Hybrid and Virtual Experimentation for Infrastructure Πολιτικών ΜηχανικώνIKYDA 2016

Το καθιερωμένο κοινό πρόγραμμα υποτροφιών IKY - DAAD προώθησης των ανταλλαγών και της συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας για επιστήμονες όλων των κλάδων χρηματοδοτεί έλληνο-γερμανικά ερευνητικά έργα. Έλληνες επιστήμονες/επικεφαλείς ερευνητικών έργων υποβάλλουν αίτηση προς το ΙΚΥ και οι Γερμανοί προς την DAAD στη Βόννη.
Περισσότερες πληροφορίες (στα γερμανικά)

Πρόγραμμα Herder για ομότιμους καθηγητές

Αν έχετε επαφές με ομότιμους Γερμανούς καθηγητές στη Γερμανία, το πρόγραμμα Herder θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον για αυτούς.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει και δίνει την δυνατότητα σε ομότιμους Γερμανούς καθηγητές να διδάξουν σε ξένα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Απευθύνεται σε συνταξιούχους γερμανούς  καθηγητές όλων των κλάδων, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμα και σε ανώτατα στελέχη της ελεύθερης αγοράς (από την οικονομία και την διοίκηση), οι οποίοι ενδιαφέρονται για μια μακροπρόθεσμη (τουλάχιστον ένα εξάμηνο) ανάθεση διδασκαλίας σε ένα πανεπιστήμιο.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Σύντομη περιγραφή στα αγγλικά εδώ


Πρόγραμμα για αλλοδαπούς επισκέπτες καθηγητές στη Γερμανία 

Περίπτωση A - Ατομική υποτροφία: από τρεις μήνες έως και δύο έτη το πολύ 
Περίπτωση Β - Επιδότηση για μια έδρα ως και τέσσερα έτη

Το γερμανικό πανεπιστήμιο πρέπει να αναλάβει να καλέσει τον επισκέπτη καθηγητή, την οργάνωση του έργου και να υποβάλει την αίτηση επιχορήγησης.

Περισσότερες πληροφορίες: www.daad.de/gastdozenten (στα γερμανικά)

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:
- Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου κάθε έτους (για διαμονή κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου: Οκτώβριος - Φεβρουάριος του επόμενου έτους)
- Μέχρι τις 15 Ιουλίου κάθε έτους (για διαμονή κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του επόμενου έτους: Απρίλιος - Ιούλιος)

Πρόγραμμα για Γερμανούς επισκέπτες καθηγητές στο εξωτερικό

Για γερμανούς καθηγητές στα ελληνικά πανεπιστήμια

Σύνδεσμος με την ιστοσελίδα του προγράμματος της DAAD εδώ