Η ζωή στη Γερμανία

Home

Φοιτητική εργασία

Επιλέγοντας να κάνετε μία εργασία μερικής απασχόλησης (part time job) μπορείτε ως φοιτητής να κερδίσετε κάποια χρήματα, να γνωρίσετε καλύτερα τη Γερμανία και φυσικά να κάνετε επαφές. Στη συνέχεια σας εξηγούμε, τι θα πρέπει να προσέξετε στην αναζήτηση εργασίας:

Για πολλούς φοιτητές στη Γερμανία η εργασία μερικής απασχόλησης είναι μέρος της φοιτητικής ζωής. Βοηθά στον επαγγελματικό προσανατολισμό, είναι μια ευχάριστη αλλαγή στο εντατικό διάβασμα και φυσικά βελτιώνει το εισόδημα. Οι αλλοδαποί φοιτητές έχουν επίσης το δικαίωμα να εργαστούν στην Γερμανία. Ωστόσο ισχύουν ορισμένοι κανόνες.

Πόσο επιτρέπεται να εργάζεσθε;

Οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου έχουν τα ίδια δικαιώματα στην αγορά εργασίας όπως οι Γερμανοί.

Οι Έλληνες, ως πολίτες της ΕΕ, δεν χρειάζονται κάποια ειδική άδεια για να εργαστούν στην Γερμανία. Ωστόσο, όπως ακριβώς και οι Γερμανοί φοιτητές δεν επιτρέπεται να εργάζονται περισσότερο από 20 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να καταβάλλουν συνταξιοδοτικές εισφορές. Επίσης σκεφτείτε, ότι δεν θα έχετε πολύ χρόνο για τις σπουδές σας.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες θέσεις εργασίας για φοιτητές και πού θα τις βρείτε;

Πολλοί φοιτητές εργάζονται ως σερβιτόροι σε καφετέριες, ως βοηθοί σε εμπορικές εκθέσεις, ως προσωπικό καθαρισμού, ως βοηθοί σε γραφεία ή ως μπέιμπι σίτερ. Κενές θέσεις εργασίας τέτοιου τύπου μπορείτε να βρείτε στο περιφερειακό και τοπικό τύπο, στον οργανισμό απασχόλησης ή μέσω του γραφείου ευρέσεως εργασίας της φοιτητικής λέσχης του πανεπιστημίου σας. Πολλά πανεπιστήμια ανακοινώνουν θέσεις εργασίες και στις ιστοσελίδες τους.

Ιδανικές θέσεις εργασίας για φοιτητές είναι αυτές στις σχολές, στις βιβλιοθήκες ή σε άλλους φορείς των πανεπιστημίων. Αν ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του τμήματός σας για το αν υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας (Hilfskraft ή HiWi). Επίσης, διαβάστε τις αγγελίες σε βιβλιοθήκες, αίθουσες διδασκαλίας και καφετέριες. Εκεί θα βρείτε πολλές ανακοινώσεις για θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης.

Πόσα χρήματα μπορεί να κερδίσει/απαιτήσει κάποιος ως φοιτητής; 
 
Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις γνώσεις σας, το χώρο εργασίας ή την περιοχή στην οποία σπουδάζετε. Το κόστος ζωής αλλά και τα ωρομίσθια είναι υψηλότερα σε πόλεις όπως το Μόναχο ή το Αμβούργο. Ένα συνηθισμένο ωρομίσθιο είναι μεταξύ πέντε και δέκα ευρώ. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την φοιτητική εργασία στη Γερμανία και για τις επαγγελματικές προοπτικές δείτε τους ακόλουθους συνδέσμους

στα γερμανικά: https://www.study-in.de/de/aufenthalt-planen/job-und-karrierechancen/

στα αγγλικά: https://www.study-in.de/en/plan-your-stay/jobs-and-career-opportunities/


Μάθετε περισσότερα: